Koronavirus je promijenio život u Crnoj Gori, uticao je i na sport. Takmičenja su prekinuta, a sada i treninzi. Sve ekipe su na prinudnom odmoru, kao i Rukometni klub Berane 1949. U trenutku kada je Druga liga prekinuta, rukometaši iz Berana bili su prvi (sa istim brojem bodova kao Brskovo) sa devet pobjeda i porazom.

Povodom sveukupne situacije danas smo razgovarali sa trenerom beranske ekipe Milanom Novovićem.

- Situacija je teška. Najbitnije za ovu fazu je da ostanemo kod kuće i u zdravlju dočekamo kraj pandemije. Što se tiče naših rukometaša, sve ove vježbe koje rade nijesu ekstremno jake da bi mogli da ostanu u kondiciji.

Trener lidera Druge lige smatra da je puno vremena prošlo od posljednjeg zajedničkog treninga i da treba proglasiti kraj šampionata.

- Sad bih ga prekinuo. Pauza je duga, a kada krenemo u rad trebaće najmanje tri sedmice do mjesec da odradimo pripreme. Realno, niko bez priprema ne može da krene u nastavak lige. Sačekale bi nas povrede, što je velika opasnost za igrače. Ne vidim trenutno ideju kako bi se prvenstvo moglo nastaviti. Ostalo nam je da odigramo deset kola, plus kup, a sve to treba završiti na vrijeme, do septembra, a u oktobru počinje novo prvenstvo. Finansijska situacija je, takođe, teška. Zbog toga smatram da je jedina solucija da se sad prekine prvenstvo, proglase prvaci Prve i Druge lige i da se krene od oktobra u novu priču. Razmišljati o drugim stvarima je nemoguće.

Šta sve igrači mogu kod kuće da urede kako bi zadržali kondiciju.

- Može da se održi tonus mišića i stabilizacija, ništa više. Jednostavno, nije moguće kod kuće trenirati za vrhunske rezultate, pogotovu u rukometu, jer je fizički jedan od težih sportova. Ne kažu bezveze da je rukomet desetoboj ostalih sportova.

Za trenera Berana i psihološki momenat odigraće značajnu ulogu u sportu.

- Ovo će sve da prođe, a biće straha.

Novović je u kontaktu sa igračima.

- U kontaktu sam sa momcima. Uglavnom su to mladi igrači, treniraju koliko mogu, a vezani su za domove.

 

Pratite nas!