Odluka da se Lovćen proglasi za šampiona Crne Gore u rukometu izazvala je buru i ljutnju dva ostala pretendenta na titulu.

Nakon Partizana, koji je sa predsjednikom Cetinjana Vidom Đakonovićem „ratovao” saopštenjima, sada su se oglasili i Komovi.

Upravni odbor kluba iz Andrijevice je poslao otvoreno pismo ministru sporta i mladih Nikoli Janoviću, koje objavljujemo u cjelosti.


Poštovani ministre Janoviću,

Cijeneći prije svega vašu veliku ljubav, ali i predanost koju nesebično ispoljavate prema cjelokupnom crnogorskom sportu, ovim putem Vam se obraćamo, kako biste svojim autoritetom i pozicijom koju obavljate, a nadasve hrabrim potezima, sa kojim ste se u više navrata uspješno izborili sa problematičnim situacijama vezano za sport, da tako i ovaj put pokušate koliko je u vašoj moći i riješite dilemu oko čudno donesene odluke članova UO RSCG, očigledno izrežirane pod tim krovom i za zelenim stolom, a sve na štetu našeg kluba RK Komovi iz Andrijevice, ostalih pretendenata na titulu, kao i ostalih prvoligaša.

Kao grom iz vedra neba pogodila je nepravedno donesena odluka, pa zato i ne čudi veliko razočaranje svih nas koji radimo u klubu, igrača, ali i rukometnih zaljubljenika koji su posljednjih godina uključeni u svim segmentima kluba i zajedno sa nama činili složnu sportsku porodicu, iz male, ali ponosite Andrijevice.

Svi oni koji su upoznati sa posljednjim dešavanjima, kao i prethodnim takmičarskim sezonama, dobro znaju da smo i pored toga što smo kao domaćini igrali van svog grada, zato što smo jedina opština u Crnoj Gori koja nema sportsku dvoranu, svoje pobjede i uspješne rezultate ostvarivali jedino na parketu u fer i muškoj borbi, a rezultat svega toga je osvojeni trofej u Kupu Crne Gore.

Gotovo sa istim entuzijazmom u novoj sezoni krenulo se ka ostvarenju još jednog cilja, a to je pokušaj osvajanja prve titule u istoriji kluba, što je vječiti san svih generacija. Ali, na tom putu kao prvo se ispriječila sad već čuvena virusna pandemija COVID-19, zbog čega su stopirana sva sportska takmičenja u cijelom svijetu, a zatim možemo slobodno reći i kontroverzna odluka RSCG da se titula dodijeli Lovćenu pod pandanom elektronske inicijative uglavnom klubova Druge muške i ženske lige na račun proširenja istih.

Iako smo prvu odluku da Savez, po uzoru na mađarski savez, poništi sezonu i tako spriječi svaku zloupotrebu i nezadovoljstvo klubova, kao i zbog zdravlja, maksimalno podržali i smatrali je pravim potezom, promjenom odluke da do trofeja dođe ekipa koja je u trenutku prekida prvenstva zauzimala prvo mjesto na tabeli apsolutno nismo zadovoljni, naročito ako se ima u vidu da smo po završetku prvog dijela prvenstva u decembru bili jesenji šampion, da bi u Mini ligu naš klub prenio veći broj bodova i bio prvi na tabeli, a imao bi i najbolju gol-razliku u međusobnim duelima sa ekipama Lovćena (Komovi - Lovćen 33:24) i Partizana. To naravno ne znači da je titula osigurana, ali ovaj trio ekipa, računajući Rudar, imao je šansu da se upusti u trku za šampionsku titulu i da je RK Lovćen imao samo jednu trenutnu stavku, a mi čak četiri.

Mi ni tada ni sada ne tražimo titulu, već smo se složili sa odlukom Saveza o poništenju prvenstva, a sada već po uzoru na ostale saveze dvoranskih sportova u Crnoj Gori kao najpošteniju varijantu i odluku da ne dolazi do sada već javnih sporenja ekipa i sklapanjima teorija zavjera koje se već obistinjuju. Zašto nije postupljeno kao što su postupili Vaterpolo savez, KSCG i OSCG?

Sumnju na regularnost takve odluke svakako baca vješto plasirana inicijativa Lovćena sa klubovima iz drugoligaškog karavana upućena na adresu Saveza, u kojoj je 16 klubova navedeno da, glasajući za svoje interese - proširenje Prve lige, odluče i o prvaku države, što je bila tačka broj 1 u inicijativi. Zato onda i ne čudi tako brzopleto donesena odluka, uz podršku samo dva prvoligaša Lovćena i Danilovgrada.

Postavlja se pitanje - šta će se desiti ako se pokrene nova inicijativa, od strane šest klubova iz prvoligaškog karavana, koji su, kako se pouzdano zna, protiv ovakve odluke i proglašenja Lovćena za sampiona od strane učesnika Druge muške i ženske lige. Poznavajući stavove predsjednika našeg Saveza Petra Kapisode, da je spreman da stavi na razmatranje svaku inicijativu klubova, pitamo ga šta će uraditi sa novom inicijativom za izglasavanje gdje u razdvojenoj varijanti samo glasanje za šampiona. Ekipa Lovćena ne bi imala dovoljnu podršku ni u Prvoj ni u Drugoj ligi, pa još za druga važna pitanja u Savezu, svaka nova inicijativa samo bi prijetila da otvori Pandorinu kutiju.

Dodatni problem može biti predlog od strane RK Partizana, koji je realan i prihvatljiv odgovor na ovakvu inicijativu, gdje klubovi iz Druge lige odlučuju ko je šampion - da umjesto zvanične utakmice polufinala Kupa Crne Gore odigramo prijateljski meč, čime bi se obesmislilo tako važno takmičenje nakon čega bi se uključila i Arbitražna komisija EHF-a i narušio renome RSCG u svijetu.

Imajući u vidu navedene okolnosti, kao i saopštenja i međusobna prepucavanja, koja u javnosti iznose RK Lovćen i RK Partizan, naravno i našeg obraćanja putem medija, gdje smo izričiti u stavu da je Cetinjanima poklonjena titula i da bi, uz sve dužno poštovanje koje izražavamo prema tom najtrofejnijem rukometnom klubu, trebalo da prihvate predlog prvoligaša i odbiju priznanje kojim se odlikuju u veoma delikatnom momentu za spas rukometa u Crnoj Gori i renomea RSCG u svijetu. Takođe, radi crnogorske javnosti, moramo istaći da je po svemu sudeći Lovćen privilegovan na ovaj način, jer po nezvaničnim informacijama, novčana sredstva u visini od 30 odsto, koja dodjeljuje Ministarstvo sporta RSCG bez ikakve dileme pripašće ekipi kojoj je dodijeljena titula putem elektronske inicijative i glasanja.

Zbog toga je opravdan otpor predstavnika Lovćena, iskazan na veoma perfidan način kroz novinske stubce, braneći svoju poziciju vrijednim trofejima kluba i rezultatima iz prošlosti, što niko ne može osporiti, skrećući tako temu od neregularne odluke, a istovremeno sa dozom cinizma kroz saopštenja minimizira rezultate ostalih klubova koji svaki na svoj način njeguju tradicionalne vrijednosti, imaju pravo na svoje mišljenje i, što je najvažnije, samo u regularnim uslovima i fer utakmici žele da pobjeđuju i osvajaju vrijedne trofeje.

U svjetlu gore navedenog, a istovremeno poučeni svježe donijetim jednoglasnim odlukama Odbojkaškog, Košarkaškog i Vaterpolo saveza o poništenju sopstvenih liga, iskreno se nadamo da će se uz Vašu pomoć naći razumno rješenje, koje će ići u prilog oštećenim ekipama, ali i rukometnom sportu uopšte, i samim tim vratiti prvobitna odluka RSCG o poništenju prvenstva bez proglašenja šampiona.