Prvi put poslije šest i po mjeseci, igraće se muški rukomet u Crnoj Gori.

Nova sezona pod okriljem Rukometnog saveza Crne Gore počinje Prvog ligom za muškarce, u kojoj je glavni favorit za titulu najveći klub - Lovćen.

Cetinjani su promijenili nekoliko igrača, ali se čini da nisu slabiji nego lani.

Njihov najveći rival bi trebalo da budu Komovi, mada je tim iz Andrijevice ostao bez dva najbolja igrača - Aleksandra Bakića i Miluna Danića.

Iskusni Beranac će igrati za novajliju u eliti, Berane 1949, koje će se boriti za Mini ligu za prvaka.

Čini se da je dosta ekipa izjednačenog kvaliteta, a najviše problema da izbjegne baraž za opstanak sa drugoplasiranom ekipom Druge lige imaće Mornar 7.

Stevo-Šiško Nikočević je ostao bez čak devet seniora i nekoliko talentovanih kadeta, ali će sa veoma mladom ekipom pokušati da opstane u eliti.

Pred početak sezone, o ambicijama za MNE rukomet pričaju treneri svih devet prvoligaških klubova, kao i o rivalima u 1. kolu.

DUŠKO MILIĆ, LOVĆEN

Ambicije Lovćena su, kao i uvijek, trofeji. Konkurenti su nam Komovi, Partizan, Berane i Budvanska rivijera, koju dočekujemo na startu.

To je neugodan protivnik, koji nas je izbacio iz Kupa. Dugo igra u istom sastavu, a ove sezone je jači za Marka Simovića. Normalno, očekujem pobjedu.

RADOJE LEKIĆ, KOMOVI

Ambicije su nam da pokušamo da budemo u prve tri ekipe, da li ćemo uspjeti - vidjećemo. Lovćen je favorit, a rivali su nam Partizan i Budva, koja se pojačala povratkom Simovića. Ne bi trebalo zaboraviti ni ostale ekipe, koje su sličnog kvaliteta.

Na startu gostujemo Danilovgradu, koji je izmijenio sastav u odnosu na prošlu godinu, ali je uvijek nezgodan kao domaćin. Igra se poslije šest mjeseci, pa ćemo vidjeti ko je u kakvom takmičarskom stanju.

DEJAN STJEPČEVIĆ, PARTIZAN

Važno je da u ovoj situaciji uopšte opstajemo, veliki je uspjeh što ćemo igrati ligu. Ekipa koja je ostala je dosta solidna, mada su nam otišli nosioci igre - Nemanja Drakulović i Draško Kaluđerović u Lovćen, kao i Jakov Sinđić i Gavrilo Samardžić, dok je Veselin Drakulović u Vojsci i neće ga biti nekoliko kola.

Borićemo se za ulazak među četiri najbolje ekipe, a mislim da je Lovćen ove godine apsolutni favorit, jer ima jaku ekipu. Tu su i Komovi, koji su već godinama u vrhu, malo su mijenjali, ali su ostali bez dva najbolja igrača. Tu su i Berane, Danilovgrad i Budvanska rivijera, koju smo dobili u prijateljskom meču, ali ima iskusnu ekipu. Mornar ima premladu ekipu, ostali mogu podjednako da se bore i svako svakoga može da pobijedi.

NEDIM SELMANOVIĆ, RUDAR

Mislim da ovo nisu „normalni” uslovi pod kojima počinje liga, kada imamo ovakvu situaciju sa virusom.

Kada u maju nije bilo uslova da se nastavi liga, u trenutku kada je u državi bilo 10 zaraženih, sada smo primorani da igramo i rizikujemo zdravlje svih. Svi u klubu smatramo da je trebalo sačekati još makar 15 dana, pa da nastavimo, jer ako se čekalo pola godine, moglo je još malo.

U 1. kolu gostujemo Beranama, koje se vratilo tamo gdje treba da bude po tradiciji i svemu. Očekujemo lijepu rukometnu predstavu, u kojoj ce pobijediti ekipa koja bude imala manje tehničkih grešaka. Svim klubovima želim dobar rad i zdravlje.

MARKO STOJANOVIĆ, JEDINSTVO

U nadi da će liga početi i da će se igrati u kontinuitetu, neometano zbog situacije sa virusom, Jedinstvo ulazi u takmičenje sa ciljem postizanja što boljeg rezultata, osvajanja što više bodova u svakoj utakmici, a samim tim i građenja pobjedničkog mentaliteta kod naše izuzetno mlade ekipe.

Pred našim timom je veliki rad, trud i nekoliko izuzetno teških i jakih utakmica.

U 1. kolu gostujemo Mornaru, ekipi koja se ne smije potcijeniti i protiv koje moramo da odigramo na visokom nivou kako bismo ostvarili željeni rezultat. 

Izuzetno sam zadovoljan posvećenošću i radom igrača koje imam na raspolaganju i nadam se da će se taj trud i kvalitet tokom priprema prenijeti na teren i ostvariti što bolji plasman ove sezone.

DEJAN DRAGNIĆ, BUDVANSKA RIVIJERA

Nikome nije lako, svima su uslovi praktično isti, što se tiče načina treniranja i pauze koja je bila velika. Mislim da su se svi uželjeli rukometa, a kako će ići dalje, ne znam baš tačno. Ali, potrudićemo se svi, prvo da sačuvamo zdravlje, a onda da  dođemo do sportskih rezultata.

Odradili smo kompletne pripreme u Budvi, odigrali kontrolne mečeve sa Partizanom iz Tivta i Dubrovnikom. To je to što smo uspjeli, a mislim da ni kolege iz drugih klubova nijesu imale puno sparing mečeva.

Momci su bilo vrijedni od starta priprema. Ekipa je sastavljena od iskusnih momaka, kojima su pridodati kadetski reprezentavci.

Nadam se da će na Cetinju biti pravi derbi, iako malo potcjenjivački ulaze pojedini i gledaju na nas. Ne idemo s bijelom zastavom, nadam se dobroj utakmici, pa ko bude bolji neka pobijedi. Naravno, favorit je Lovćen.

STEVO NIKOČEVIĆ, MORNAR 7

Ostali smo bez devet seniora i nekoliko veoma talentovanih kadeta, pa je jasno da će nam biti veoma teško da se borimo sa znatno iskusnijim rivalima, jer imamo svega šest seniora i ostalo su djeca. Nećemo se, naravno, nikome unaprijed predati.

Najveći protivnici za opstanak bi trebalo da nam budu Danilovgrad i Jedinstvo, koje je ipak u 1. kolu apsolutni favorit protiv nas u Baru.

BRANKO ĐUROVIĆ, DANILOVGRAD

Svi se radujemo početku i još ne vjerujemo da sve kreće, dok ne dođe nedjelja da stanemo na teren i utakmica počne.

U proteklih mjesec smo trenirali, vidjećemo koliko smo i šta uradili kroz utakmice, koje nam svima fale. Odigrali smo dvije prijateljske utakmice sa Mornarom i Lovćenom, podijelili minutažu svima, a vidjela se ogromna želja kod momaka.

Ambicije su da na kraju lige imamo siguran status prvoligapa. Imamo dosta mladu ekipu, ali očekujem veliku borbu ovih momaka.

Prvi protivnik su nam Komovi. To je uigrana ekipa, dugo na okupu, igra nezgodnu duboku odbranu, voli da trči brzi centar i jako je borbena.

Lovćen, Komovi i Partizan su, kao i prethodnih godina, glavni favoriti, ali i ostale ekipe su se pojačale. Novi prvoligaš Berane ima odličnu ekipu i mnogima će poremetiti planove.

MILAN NOVOVIĆ, BERANE 1949

Upravi je bitan opstanak, ali možda odemo i malo više. Bili smo od starta kompletni, a u današnje vrijeme je uspjeh kada radiš dva puta na dan, i to u najjačem sastavu.

Najgore je što nismo imali prijateljskih utakmica, ali kako su momci radili i ophodili se prema obavezama, daje mi za pravo da kažem da idemo na pobjedu u 1. kolu protiv Rudara, koji je realno kvalitetniji od nas.

Parovi 1. kola - subota

Lovćen - Budvanska rivijera 18.00

Mornar 7 - Jedinstvo 18.00

Berane 1949 - Rudar 18.00

Nedjelja

Danilovgrad - Komovi 17.00

Slobodna je Budvanska rivijera

Pratite nas!