U skorijoj istoriji rukometa nije bilo većeg iznenađenja nego na Svjetskom prvenstvu u Japanu, jer će se za titulu boriti ekipe kojima nisu davane prevelike šanse ni za medalju.

Holandija je do finala došla nakon tri poraza, Španija je izgubila dvocifrenom razlikom od Rusije.

U posljednjem kolu glavne faze su obje selekcije zavisile od drugih - “lale” su mogle da ispadnu da je Norveška remizirala sa Njemačkom, a “ratnice” je u polufinale uvela Crna Gora pobjedom nad Švedskom.

- Timovi Holandije i Španije imaju sličnu sudbinu na ovom turniru. Nije sve zavisilo od nas, morali smo da čekamo rezultate koji su odredili našu budućnost. Ovdje smo već pobijedili brojne odlične ekipe, kao što su Rusija i Norveška. Sada nas čeka Španija, koja igra odličnu odbranu i ima golmanke koje mogu da odrede ishod svakog meča. Vidjećemo ko je bolji, bilo bi sjajno osvojiti titulu najjače reprezentacije na svijetu - rekao je selektor Holandije Emanuel Majonad.

Njegov kolega sa klupe “ratnica” je spreman na rat.

- Utakmica će biti vrlo teška, skoro kao rat. Ali nemamo šta da izgubimo i prekasno je da se bojimo. Borićemo se dok nam ne ponestane snage - rekao je Karlos Viver.

Finale počinje u 12.30 časova, a od 9.30 je meč za 3. mjesto Rusija - Norveška. Poraženi tim će igrati sa Crnom Gorom, Rumunijom i Sjevernom Korejom u kvalifikacijama za Tokio, Ruskinje se nadaju da to neće biti one.

- Naravno da smo bili iznenađeni rezultatom polufinala između Norveške i Španije. Činilo nam se, kao i svima, da će Norvežanke doći do finala. Ali, Španija je pronašla slabu tačku Norvežanki i iskoristila je. Norveška nije jaka kao ranije, možemo da igramo sa njom. Naravno, nema opuštanja, moramo da damo maksimum tokom svih 60 minuta da osvojimo bronzu - istakla je kapitenka Rusije Ana Senj.

Pratite nas!