Crna Gora je osigurala direktan plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje će 2021. godine biti održano u Egiptu.

,,Lavovi” su pobjedom nad Srbijom osigurali najmanje treće mjesto u grupi A na Evropskom prvenstvu, time i mjesto u baražu koji se igra u junu ove godine.

Sistem kvalifikacija za šampionat svijeta je promijenjen i sada se igra u tri kruga.

U toku su pretkvalifikacije u kojima su reprezentacije podijeljene u četiri grupe. Pobjednici grupa izboriće plasman u kvalifikacije u kojima im se pridružuje šest najslabije plasiranih timova sa Evropskog prvenstva koje je u toku.

Kako su u pitanju selekcije koje će osvojiti posljednje mjesto u grupama, jasno je da je Crna Gora izbjegla kvalifikacije, koje su na programu u aprilu naredne godine.

Pobjednici pet kvalifikacionih duela iz aprila, idu u baraž koji se igra u junu. U baražu će igrati i 13 učesnika Evropskog prvenstva koje se održava u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, a koje nijesu osigurale prolaz na planetarnu smotru najboljih selekcija. Žrijeb za baraž biće obavljen nakon Evropskog prvenstva.

Nakon devet dvomeča baraža, biće poznati putnici na Svjetsko prvenstvo u Egiptu, objašnjeno je iz RSCG.

Šampionat je na programu od 14. do 31. januara. Biće to prvi planetarni šampionat na kome će nastupiti 32, umjesto dosadašnja 24 učesnika.

Pored domaćina, plasman je već obezbijedila Danska, kao aktuelni šampion svijeta.

 

Pratite nas!