Mile Mijušković nije na spisku golmana crnogorske rukometne reprezentacije za pripreme za Svjetsko prvenstvo, ali je i dalje među ,,lavovima“ – u novoj ulozi, kao član stručnog štaba zadužen za rad sa čuvarima mreže.

- Ovo mi je prva akcija u ovoj ulozi u seniorskoj reprezentaciji, a o njoj smo pričali još tokom i nakon Evropskog prvenstva u januaru. Ponuđeno mi je da budem trener golmana i odmah sam prihvatio, iako sam i dalje aktivan kao igrač. Sve je ovo prirodan proces, dolaze nove generacije u reprezentaciji koje treba da zauzmu mjesto među stativama, a ja sam tu da im prenesem iskustvo i doprinesem na taj način – rekao je Mijušković za Pobjedu.

Trideset sedmogodišnjem Nikšićaninu nije prvi put da je u učiteljskoj koži.

- I ranije sam u klubovima radio s mladima, nudila mi se ta opcija i svi su bili zadovoljni. Ljetos sam bio s našom kadetskom reprezentacijom. Pronalazim se u tome, treneri vide da mogu da prenesem znanje i iskustvo, ja smatram da mogu da pomognem i drago mi je zbog toga – dodao je Mijušković, koji je branio za Sutjesku, Lovćen, Budvansku rivijeru, Maribor Branik, španske klubove Kangas, Benidorm, Sinfin, San Pablo, a trenutno je u Torelavegi.

Na pripremama naše reprezentacije trenutno su od golmana prisutni Nikola Matović, Jagoš Braunović, Vasilije Pečurica i Vasilije Vujović, od januara će se ekipi priključiti Nebojša Simić.

- Nema nikakvih nepoznanica među nama, sa većinom njih činio sam golmanski tandem ili trio. Drugovi smo i pokušaću da pozitivno utičem na njih, da pomognem savjetima, a oni sve korektno prihvataju. Atmosfera u ekipi je uvijek bila odlična i zato se nijesam ni dvoumio kad sam dobio ponudu da postanem dio stručnog štaba Zorana Roganovića – naveo je Mijušković.

Mijušković je s nacionalnim timom prošao mnogo, a odnosom prema dresu s državnim grbom davao pravi primjer.

- Imam mnogo lijepih uspomena. Igrao sam mnogo kvalifikacija, četiri Evropska prvenstva... Pobjeđivali smo velike reprezentacije, a uvijek sam bio zadivljen atmosferom i zajedništvom u ekipi. Od prvog do posljednjeg trenutka rado sam se odazivao pozivu u reprezentaciju i vjerujem da je to ono što treba da prenesemo na nove generacije. Reprezentacija treba da bude san svakog igrača i da se tako odnosi prema njoj – navodi Mile.

,,Lavovi“ se spremaju za Svjetsko prvenstvo drugi put u istoriji, prvo poslije deset godina.

Rivali u preliminarnoj rundi šampionata u Poljskoj i Švedskoj biće Španija, Iran i Čile, a u glavnu rundu idu tri ekipe.

Ljestvica očekivanja podignuta je visoko nakon 11. mjesta na Evropskom prvenstvu ove godine.

- Moramo biti oprezni i nikoga ne smijemo potcijeniti. Razmišljamo od meča do meča. Realno je da prođemo grupu, a onda će odlučivati mnogo faktora – velika je potrošnja, vidjećemo kakav će biti raspored... Uvijek težimo da idemo stepenicu više, kao što je bilo na posljednjem Evropskom prvenstvu – poručio je Mile Mijušković. Ne. K.

 


U životnoj sam formi, dok sam zdrav nema granica

 

Mile Mijušković je 8. oktobra proslavio 37. rođendan, u ozbiljnim je igračkim godinama, ali za golmane važe drugačija ,,pravila“.

- Trenutno sam u životnoj formi. Po broju odbrana dijelim treće mjesto u ligi, a moj tim Torelavega je na petoj poziciji. Imam ponudu da produžim ugovor na dvije godine. Ne želim sebi da postavljam granice, braniću dok god me bude služilo zdravlje i dok budem osjećao da mogu da pružim nešto na terenu – rekao je Mile Mijušković.

 

Izvor:

Pobjeda/N. Kostić

Pratite nas!