Itana Grbić je u četvrtak došla u Podgoricu, jedva čekala okupljanje reprezentacije, ali je ono zbog koronavirusa otkazano.

Time joj je pokvareno raspoloženje koje je bilo sjajno nakon pobjede Bukurešta nad Valčeom (23:22), čime je njen tim napravio ključni korak ka tituli prvaka Rumunije.

Veliki derbi je bio uzbudljiv do samog kraja, a imao je i „treće poluvrijeme”, jer je došlo do sukoba trenera gošči Florentina Pere i pomoćnika Adrijana Vasilea, Pera Johansona.

- Derbi je bio dobar, ali je bilo neobično bez publike. Nije nas to poremetilo, jer smo osjetile značaj meča i znale da ćemo, ako pobijedimo, imati velike šanse da prvenstvo bude naše. Do kraja nemamo pravo na kiks, vjerujem da možemo sve da dobijemo do kraja i podignemo pehar - rekla je Grbić za MNErukomet.

Podgoričanka je dala tri gola i zadovoljna je kako je odigrala.

- Uživala sam na terenu, bila sam svih 60 minuta u igri. Vodile smo sve vrijeme, bile bolje, imale i četiri-pet razlike, ali smo sopstvenim glupostima dozvolile Valčei da se približi. Ipak, stvarno smo zasluženo pobijedile.

Itana je odigrala dvije sezone u Vardaru, potom tri u Budućnosti i uvijek je imala malo utakmica. U Rumuniji je potpuno drugačija situacija.

- Zadovoljna sam, ali uvijek može bolje. Imam puno utakmica, to sam i tražila. Tempo je jak, zbog čega sam i željela da odem u Rumuniju, ali mi je, sasvim normalno, trebalo vremena da se uklopim, da se ekipa sastavi. Zbog povreda saigračica sam odigrala dosta utakmica na desnom krilu i, sve u svemu, zadovoljna sam svojom igrom. Posljednje dvije utakmice nije bilo Julije Kuree, pa sam igrala po 60 minuta na lijevom krilu. Predlagali su joj operaciju, ali ovo joj je posljednja sezona, pa je riješila da je izbjegne i da trenira i igra pod povredom.

Bukurešt će u četvrtfinalu Lige šampiona igrati sa Đerom. Trostruki uzastopni šampion je apsolutni favorit, ali ne bi trebalo smetnuti s uma da su ga upravo Rumunke savladale posljednje u elitnom takmičenju, u januaru 2018, a da su 2016. uzele pehar prije početka dominacije Mađarica.

- Same smo svojim greškama i kiksevima dovele do toga da završimo grupu na 4. poziciji. Mislim, ipak da je sve moguće. Vjerujem da imamo odličnu ekipu, a posebno smo jake na našem terenu, jer je u „Polivalenci” veoma teško slaviti. I dalje smatram da imamo jedan od najboljih timova, kad pogledaš igrački sastav - Kristina Neagu je najbolja igračica svijeta, Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Karmen Martin među najboljim na svojim pozicijama... Problem je što nismo imale sreće sa povredama, nadam se da sve doći na svoje mjesto kad četvrtfinale dođe na red.

Ali, na drugoj strani stajaće nepobjediv tim.

- Svjesne smo ko nam je protivnik, nevjerovartno je koliko Đer ima igračica u rotaciji. Ponekad se zaboravim koliko ih ima, pitam se odakle sad Ane-Mete kad je vidim u igri. Đer je godinama najbolja ekipa, ima sistem, a ni promjena trenera nije poremetila puno. Čini mi se, ipak, da ne igra kao prije. Mađarice su imale puno sreće sa timovima u prvoj grupi, a kada su im se suprotstavile ekipe poput Bresta i Budućnosti vidjelo se da nisu sa druge planete, da može da se igra sa njima.

Pitanje je, međutim, kada će se odigrati četvrtfinale, jer pod okriljem EHF-a nema rukometa bar do 12. aprila. I kada se rampa spusti, pitanje je da li će biti dozvoljen pristup navijačima.

- Iskreno, mnogo bi nam značilo da imamo publiku uz nas, jer je stvarno atmosfera u Bukureštu nevjerovatna. Navijači su nam kao osmi igrač, nose nas 60 minuta. Ali, sve i da ih ne bude, to ne mijenja značaj meča. Moramo da budemo svjesne koliko nam ta utakmica znači. Ipak, svim srcem navijam da bude publike, vjerujem da će je biti i samo u tom pravcu razmišljam.

Nažalost, svrha Itaninog boravka u Podgorici nije ispunjena, jer je otkazan kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre zbog pandemije koronavirusa.

- Ne pribojavam se virusa, jer sam optimista u svemu. Prvo sam čula da će se turnir igrati bez prisustva publike i bilo mi je baš bezveze, jer smo sve jedva čekale da ženska rukometna reprezentacija opet odigra važne mečeve u Podgorici, da rukomet opet zaživi. Jedva sam čekala da počne turnir, sve vrijeme sam razmišljala samo o tome da izborimo plasman na Olimpijske igre, jer je to san svakog sportiste. Nije prošao dan da nisam mislila o tome, koliko god da sam utakmica imala u klubu. Nažalost, sada je sve odloženo bar do juna. Nadam se da će tada sve biti u redu i da ćemo imati i podršku navijača sa tribina - zaključila je Itana Grbić.

Bolje smo od Rumunije

Itana igra u Rumuniji i dobro zna rivala Crne Gore u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

- Rumunija se ozbiljno spremala za kvalifikacioni turnir, reprezentacija se okupljala kad god je mogla. Non-stop pričaju o problemu sa dopingovanim igračicama, stvarno su oslabljene, ali su im to tri najbitnije utakmice i sve će dati maksimum. Smatram da je Crna Gora kvalitetnija od Rumunije i da ćemo to dokazati kad dođe do turnira. Norveška je potpuno drugačija nego što je bila na Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada smo pred početak šampionata igrale prijateljsku utakmicu sa njima. To će nam biti prva utakmica na turniru, biće teška, ali stvarno vjerujem u nas, u ovaj tim.