Poslije igranja u klubovima iz Srbije, BiH i Slovenije, Aleksandar Glendža je prešao granicu nekadašnje SFRJ i otišao u zemlju u kojoj je debitovao za reprezentaciju Crne Gore na Evropskom prvenstvu - Austriju.

Bek „lavova” je potpisao dvogodišnji ugovor sa UHK Kremsom, klubom koji je 2019. osvojio titulu nacionalnog prvaka nakon 42 godine čekanja.

Kako je prošla sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa, 24-godišnji Budvanin će sa novim klubom braniti titulu.

- Ljudi iz Kremsa su poslije Evropskog prvenstva kontaktirali mog menadžera. Pratili su me, tražili su da dođu u Sloveniju da me gledaju. Bili su u martu na utakmici protiv Celja, kada sam baš dobro odigrao (postigao sedam golova, prim.a). Bili su veoma zadovoljni, trebalo je i tada da ugovor potpišem, ali se zbog koronavirusa malo odložilo. Došao sam kao izričita želja trenera Ibiša Takija - kaže Glendža za MNE rukomet.

Tim koji vodi nekadašnji reprezentativac Austrije rođen u Đakovici pokušaće da osvoji peti šampionski pehar u klupskoj istoriji.

- Prošla sezona je poništena, pa smo zvanično i dalje šampioni. Branićemo titulu, a ambicija kluba je da se uđe u finale plej-ofa. Kada se dođe dotle, niko ne želi da izgubi. Iz kluba su stidljivo najavili napad na titulu, zbog toga sam i došao ovdje. Morao sam da izaberem dobar klub, sa visokim ambicijama. Mislim da sam pogodio, jer su ovdje baš dobro organizovani, a igraju i prijateljske utakmice i turnire sa njemačkim ekipama. Njemci prate austrijsku ligu, pokušaću da iskoristim tu priliku da dođem do Bundeslige.

Poslije završene srednje škole, Glendža je upisao Fakultet političkih nauka u Beogradu i dvije i po godine igrao za Partizan. Potom je polusezonu proveo u Kolubari iz Lazarevca, pa po godinu u trebinjskom Leotaru i Slovenj Gradecu. Konačni cilj mu je Bundesliga.

- Svakome mora da bude san da zaigra u Budnesligi, to je NBA rukometa. Imao sam i sada ponudu jednog bundesligaša, kao i iz Francuske, njemačke Druge lige i svih klubova iz Slovenije osim Celja, ali sam smatrao da mi je najbolje da prvi korak napravim u Austriji. Imaću vremena da se priviknem na jezik i da u Njemačku pođem kao zreliji igrač, da ne budem u epizodnoj ulozi. Zato mislim da mi je Krems pravi potez - naglasio je Glendža.

A kao pravi potez se ispostavila i sezona u Sloveniji, u kojoj je na 21 utakmici postigao 105 golova.

- Ispostavilo se da je Slovenj Gradec bio vrhunska odskočna daska. Igrao sam dobro, dobio debitantski poziv za reprezentaciju, pa moram da budem zadovoljan sezonom - zaključio je Glendža.

Spremam sam za veću ulogu u reprezentaciji

Zoran Roganović je i prije početka priprema za Evropsko prvenstvo odredio spisak od 16 igrača, ali je morao da ga mijenja zbog povreda.

Glendža je bio na rezervnoj listi, ali je odličnim radom na treninzima ubijedio 42-godišnjeg Cetinjanina da ga povede u Austriju. Nije imao važnu ulogu, ali je ubijeđen da će vrijeme radi za njega.

- Siguran sam da će mi prelazak u Krems značiti i za reprezentaciju. Imao sam fin razgovor sa selektorom Roganovićem, saglasili smo se da mi je vrijeme za veći korak u karijeri. Rekao mi je da ću često biti pozivan i da ću imati važniju ulogu - naglašava 24-godišnjak iz Budve.

Sramota bi bila da sa 100 kilograma ne igram odbranu

Prednost mu je što igra u oba pravca, a zanimljivo je kako to komentariše.

- Primarna pozicija mi je lijevi bek, ali se dobro snalazim i na srednjem. U svim klubovima sam igrao i u sredini odbrane. Sramota bi bila da sa 100 kilograma i 196 centimetara ne mogu da igram u oba pravca.

Pratite nas!