Biljana Pavićević (sada Novović) je u jednom trenutku igrala za makedonski Žito Prilep, ali se 2012. vratila na najveću scenu i postala šampiona Evrope sa „lavicama”.

I Dijana Mugoša je zaobilaznim putem došla do reprezentacije, krčeći put kroz Tursku, Slovačku i Hrvatsku.

Sličnu sudbinu priželjkuje još jedno lijevo krilo, djevojka koja bi trebalo da je budućnost crnogorskog nacionalnog tima - Branka Konatar.

Djevojka iz Podgorice, koja 2. novembra slavi 21. rođendan, ovog ljeta je prešla u Krim, nakon što se rastala sa Budućnosti.

Dugo je čekala na debi, jer je u dva navrata morala u karantin, osjećala je i posljedice preležanog koronavirusa, ali je pokazala da bi mogla da bude veliko pojačanje za slovenačkog šampiona sa dva majstorska gola na gostovanju Mecu.

- Stigla sam u Sloveniju 2. avgusta, ali sam morala u karantin 14 dana. Počela sam sa ekipom polako da radim, a onda je šef stručnog ptaba Uroš Bregar odlučio da radim samo sa kondicionim trenerom, kako bih se fizički adekvatno spremila. Provela sam ukupno 35 dana u karantinu, jer sam imala jake simptome korone. Kad sam počela da treniram, osjetila sam problem sa plućima. Prošla sam preglede sve preglede, dozvoljeno mi je da treniram, ali nisam mogla da uhvatim ritam ostalih, jer sam se borila za vazduh. Bregar mi je rekao da ozbiljno računa na mene i da je najbolje da se dobro spremim, kako se ne bih povrijedila - kaže Branka za MNE rukomet.

Krim je dobro počeo sezonu - od Vajpersa je kući izgubio 27:26, potom šokirao Rostov remijem u Rusiji (23:23), ali je potom cijela ekipa morala u 10-dnevni karantin, jer su dvije igračice na povratku bile zaražene.

Branka nije morala, jer nije putovala u Rusiju, zbog čega je mogla da debituje za Krim u Ligi šampiona.

- Iznenadila sam se koliku sam minutažu dobila, jer sam očekivala maksimum 10-ak minuta. Nisam igrala takmičarsku utakmicu 11 mjeseci, a kao da je bilo suđeno da debitujem protiv Meca, jer sam i dresu Budućnosti prvi meč u Ligi šampiona igrala protiv francuskog tima. Sjajno sam se osjećala, nisam imala ni tremu.

Mlada Podgoričanka, koja po potrebi može da odigra i na desnom krilu, kaže da su ljudi iz stručnog štaba zadovoljni onim što je pokazala u Francuskoj.

- Najviše sam ih “kupila” time kako sam odigrala odbranu. Glupo sam promašila jedan šut, ali mi niko nije “vrištao”, već su mi pružili podršku. Bregar mi je samo skrenuo pažnju da nemamo plus pet, nego da gubimo. Osjetila sam podršku svih, zato sam tako dobro i odigrala odbranu, da bih uzvratila na povjerenju.

Napominje da ima slobodu u igri i da se nada da će dati novu dimenziju Krimu.

- Dozvoljeno mi je da probam fintu, da bacim loptu pivotu ako je moguće, a niko mi neće zamjeriti ako pogriješim. Imam ogromnu podršku saigračica i trenera, a mislim da mogu da doprinesem timu karakterom koji mi Crnogorke imamo. Po tome se odvajamo i pokušavam da tu energiju ubacim u ekipu, jer su Slovenke manje emotivne od nas.

Cilj Krima je da se domogne osmine finala Lige šampiona, tj. mjesta među šest najboljih u grupi B.

- Potrebne su nam utakmice da se uigramo. Imamo kvalitetnu ekipu, možemo da igramo baš dobru odbranu, a fizički smo sjajno spremne. Možda se nama nekada čini da kondicioni trener pretjeruje, ali se vidi razlika u odnosu na ostale ekipe kad izađemo na teren. Ne može da se odigra dobro, ako se ne trenira dobro.

Slovenački šampion u subotu dočekuje Bitighajm, koji je u prethodnom kolu pružio sjajan otpor Rostovu i izgubio 32:31.

- Ova utakmica nam je prava šansa za prvu pobjedu. Moramo, ipak, da budemo oprezne, jer je Bitighajm umalo iznenadio Rostov - zaključila je Konatar.

Vidi se da Budućnosti fali energije

Branka Konatar je u Ligi šampiona debitovala prije tri godine, dala 12 golova za dvije sezone u dresu Budućnosti. Rastala se sa matičnim klubom, za koji je posljednji put igrala u novembru, ali i dalje prati sve utakmice “plavih”.

- Pratim sve, a vidi se da djevojkama fali energije. Protiv Bresta je bilo OK, ali je očito da su bile u karantinu. I ja sam bila 35 dana u karantinu, bilo mi je preteško da se vratim na teren. Mislim, ipak, da je Budućnost mogla bolje do sada. U redu je da se izgubi, jer su protivnice spremnije, ali nije ovo ta Budućnost koju pamtim. Nadam se samo da će iz utakmice u utakmice biti sve bolje.

Pratite nas!