Standardi Svjetske rukometne federacije su visoki, a Rukometni savez Crne Gore spreman je da ugosti elitu i da se u organizacionom smislu, predstojećeg olimpijskog kvalifikacionog turnira, iskaže do kraja.

Zadatak je ogroman. Izazov nikad veći, ali 20. marta Podgorica će biti spremna da dočeka Norvešku, Rumuniju, Tajland, navijače i ostale goste. Spektakl će biti kompletan ako „lavice” izbore plasman na Olimpijske igre.

Predsjednik RSCG Petar Kapisoda je optimista i vjeruje da će lijepu priču iz decembra, sa Svjetskog šampionata u Japanu, zaokružiti u Podgorici od 20. do 22. marta.

Približavaju se olimpijske kvalifikacije, koliko je bilo zahtjevno organizovati predstojeće takmičenje, šta je sve IHF tražio, šta ste morali da ispunite? Pretpostavka je da zahtjevi nijesu mali?

- Upravo ste postavili i odgovorili na pitanje. Standardi su visoki i moraju da se ispoštuju kako bi kvalifikacioni turnir protekao kako bi trebalo. Svjesni smo bili, od trenutka kada smo aplicirali za turnir, da nas čeka ogroman posao i bili smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ogromnom organizacijom i velikim brojem izazova koji nas čekaju. Do današnjeg dana je završeno puno, ostale su nam sitnice koje mogu da budu presudne. Ne želimo ništa da propustimo.

Plasman na OI je prioritet u ovoj godini?

- Smatrao bih velikim uspjehom da izborimo plasman na OI, a ekipa to zaslužuje. Međutim, znamo dobro da je teško doći do OI. Čeka nas izazov. Ali, kao sportista mislim da naša reprezentacija uvijek treba da igra sa najboljim selekcijama i da pobjeđuje. Samo nam to može omogućiti dobar plasman na najvećim takmičenjima. Smatram da su Olimpijske igre za naš tim najveći prioritet u ovoj godini.

Da li će Norvežani imati studio u dvorani, što, inače, praktikuju na svim velikim takmičenjima?

- Upravo tako, to je njihova praksa i biće u dvorani. Dolaze i navijači i posebno mi je drago zbog toga. Za sve njih biće obezbijeđeno mjesto u dvorani.

Koliko je do danas podnijeto zahtjeva za akreditaciju?

- Oko 50 novinara se prijavilo, većinom iz Rumunije, Norveške, ali iz drugih država. Očekujemo ozbiljan broj medijskih kuća.

Da li je bio zahtjev RS Norveške prema IHF da imaju najbolje termine?

- S obzirom na to da nijesmo nosioci prava, nego marketinška kuća „Lagarder”, oni su odredili termine.

Da li ste formirali cijenu karta, da li je ista i za goste i za naše navijače?

- Slobodan ulaz je za naše navijače, a imamo formirane cijene za goste.

Na koji način ste organizovali smještaj i sve ostalo uz to, što prati ovakav događaj?

- Sve je definisano. Od starta radimo punom parom. Razmišljali sm unaprijed, jer smo željeli da sve do početka skockamo onako kako je najbolje. Onog trenutka kada počne utakmica Crna Gora - Norveška, mi smo završili organizaciju.

Očekujete li pune tribine?

- Jedan od uslova koji smo morali da prihvatimo od IHF-a je puna dvorana. Takmičenje ovog formata i ono što dobijamo, siguran sam da će napuniti „Moraču”. Naše rukometašice zaslužuju podršku, a naša želja je da pošaljemo posebnu i emotivnu sliku svijetu.

Ovakav spektakl ne može da prođe bez pomoći, zar ne, a svjedoci smo da imate odlično saradnju sa Crnogorskikm olimpijskim komitetom i Ministarstvom sporta i mladih?

- Naglasio bih fenomenalnu saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih i ministom Janovićem, isto sa Crnogorskim olimpijskim komitetom i predsjednikom Dušanom Simonovićem. Oni su naši prijatelji i partneri i, moram da kažem, sponzori. Saradnja je na visokom nivou i mislim da jedino u takvom ambijentu možemo da očekujemo zajedničke rezultate. Što se tiče konkretno COK-a, puno nam je pomogao i konkretno za kvalifikacioni turnir. Moram da kažem da su nam naši medijski partneri RTCG sve kapacitete stavili na raspolaganje.

Nakon kvalifikacija očekuje vas još jedan, novi, važan događaj - baraž muškog nacionalnog tima za odlazak na SP. Koga je najbolje da izbjegnemo?

- Ko god da dođe biće ozbiljan protivnik, jer su svi ozbiljni. Kako svima, tako i nama. Ono što jedino možemo da garantujemo je da će biti zanimljivo za gledanje. Tradicionalno te utakmice, u tom terminu, igramo dobro. Da li će to biti sada, ne znam, a da li bi plasman na SP bio ogroman uspjeh, bio bi.

Kadeti su sjajni. Koliko se isplatilo što su išli na sve turnire, da li je to kurs za dalje?

- Od 1. februara prošle godine oni su prioritet. Prošle godine kada su igrali Mediteransko prvenstvo, izgubili su u finalu od Francuske, nagradili smo ih odlaskom na tuurnir u Švedskoj, gdje su imali veliki broj utakmica. U razgovoru sa trenerom došli smo do brojke da su 60 dana bili zajedno. U odnosu na neko prethodno vrijeme to je prosto za nevjerovati. Drugu godinu, na nikad jačem prvenstvu, domogli su se finala i izgubili tijesno od Španije, što nam daje za pravo, jer smo i dalje u diviziji B, da mogu da igraju sa najboljim ekipama u svom uzrastu. Samo na taj način možemo da isprofilišemo igrače koji će da nam popunjavaju A selekciju. Vjerujte mi, to je jedini način da mlađim selekcijama obezbijedimo konstantno da igraju sa najboljim ekipama. Jedino ćemo tako imati uvid u njihov kvalitet, a nekoliko igrača se isprofilisalo. Sve ovo radimo i vjerujem da će nam dati rezultat na ljeto, kada organizujemo B Evropsko prvenstvo.

Kako ocjenjujete nastup „lavova” na EHF Euru?

- Pred odlazak smo naglasili da nemamo nikakvih imperativa. Plan je bio da popravimo sliku, otišli smo po pobjedu, pobjedu smo ostvarili i to je iskorak. Svaki nastup, naročito u kontinuitetu na EP, veliki je uspjeh. Ne smijemo da zaboravimo kako smo počeli kvalifikacije: neriješenim rezultatom protiv Farskih Ostrva i porazom od Ukrajine. Nakon čega nas niko nije vidio na EP, naročito zbog činjenice da nas je očekivao dvomeč protiv Danske, aktuelnog svjetskog i olimpijskog šampiona i možda jedne od najboljih reprezentacija koja će ikad doći u Crnu Goru. Danci su došli, poslije najubjedljivijeg osvajanja SP u istoriji. Realno, po svim parametrima, bolja su reprezentacija, međutim, mi tako nijesmo mislili. I da nijesmo takvi kakvi smo, ne bi se pobjede iz prethodnog perioda dešavale. Na kraju smo otišli na EP. Što je poseban uspjeh, a sama pobjeda protiv Danske senzacija. Iz razgovora sa selektorom i igračima, smatram da ne smijemo i nećemo da slavimo plasman na EP naročito u formatu kada nastupaju 24 reprezentacije. A da li bismo slavili prolaz u drugi krug, što nas, vjerovatno, očekuje u budućnosti? Naravno da bismo.

U ranijem periodu ste isticali nacionalni naboj naših reprezentatativaca i reprezentativki?

- Odnos prema dresu, igri i obavezama je besprekoran i mogao bi da posluži kao model kako treba jedan reprezentativac da se ponaša.

Kako funkcioniše Savez?

- Na svim nivoima se stanje popravlja. Moram da kažem da sam posebno zadovoljan zbog činjenice što smo administrativno stanje potpuno sredili. Finansijski smo znatno uspjeli zaostale obaveze da riješimo. Stanje je, dakle, bolje, zahvaljujući saradnicima u Svezu, sponzorima, a moram da kažem i medijima. Samo zajedno možemo da stvorimo pozitivan ambijent u okviru kojeg funkcionišu naše selekcije. I samo tako možemo da očekujemo rezultate.

Pratite nas!