Do septembra, u Crnoj Gori, zvaničnih rukometnih mečeva neće biti.

Rukometni savez je ranije donio ovu odluku, ali za mnoge druge je pokazao fleksibilnost da sasluša i prihvati volju i inicijativu klubova.

Jedna od odluka koja će, u to je ubijeđen predsjednik RSCG Petar Kapisoda, donijeti kvalitet i popularizaciju rukometa, odnosi se na proširenje muške i ženske Prve lige za po dva člana.

- Odluka, koju smo donijeli prije mjesec i po, nije bila stavljena van snage, nego su njeni određeni članovi preispitani na zahtjev klubova. Bila je inicijativa koju smo svim klubovima proslijedili na saglasnost i velika većina bila je za. Upravni odbor je samo konstatovao njihovu volju, pritom, dodat je član, veoma bitan, a to je proširenje Lige sa po dvije ekipe. Mislim da će to doprinijeti kvalitetu, a imaćemo dužu ligu i više utakmica. Ranije sam pričao, ukoliko se pojavi inicijativa, koju će podržati većina klubova, da ćemo da je razmotrimo. Svjesni smo da ne možemo da ostanemo nijemi za nešto što je podržala večina klubova. Smatram da smo postupili i sportski i demokratski.

Kapisoda i Savez ostali su pri stavu da se lige svih kategorija neće nastavljati.

- Igre neće biti do septembra. Nijesmo željeli da pokrećemo cijeli sistem dok je još klimavo stanje što se tiče mjera. Kao sportista, kada razmišljam, nije normalno poslije dva mjeseca kućnog treninga, u sobi, na terasi, u bašti, da se uđe u takmičarski ritam. Neminovno je da bi došlo do povreda, a svaka bi bila na moj obraz. Sasvim je OK da ekipe uđu u trenažni proces i da planiraju pripreme, ali igre neće biti i ta suština je ostala. Znači, kako će klubovi da se pripremaju, kada će početi pripreme, da li će biti prijateljskih utakmica, to je njihova odgovornost. Brzo će, svakako, dobiti kalendar takmičenja i propozicije za sljedeću sezonu.

RSCG je gledao daleko.

- Bitna stvar je da odluke koje donosimo neće da zadovolje nečiji lični interes. Moramo da sagledamo cijelu sliku i ono što je od interesa za sve. Ali, jasno mi je i kakvu god odluku da donesemo, kako god da je crtamo, neće naći na odobravanje svih. Ali, neko mora do donosi odluke, i ja stojim iza toga.

Kapisodu raduje što je na ovaj način, kroz proširenje liga, svaka od ekipa dobila potvrdu rada.

- Morali smo da uzmemo u obzir trud ljudi, uložena sredstva... To ne možemo da zanemarimo. Želim im sreću i vjerujem u ovu odluku i potez. Imaćemo veći broj kvalitetnih utakmica, možda i neizvjesnije prvenstvo, a to je cilj.

Prvom čovjeku RSCG je žao što takmičenje u mini rukometu nije završeno.

- Ovo takmičenje je došlo do završnice. Imao sam ideju tokom EHF nedjelje, kada nastupaju naše reprezentacije, da predigra utakmicama budu đeca. Ali, to ćemo napraviti iduće godine.

Žali zbog baraža „lavova” sa Česima za SP. Ali, postoji šansa da naš rukometni tim, preko specijalne pozivnice, ode u Egipat.

- Naravno da smo zainteresovani. Žao mi je što se baraž nije desio iz razloga što su momci zaslužili mjesto nakon nastupu na EP i što smo prilikom žrijeba dobili protivnika kojeg smo ciljali - po mjeri. Siguran sam da bismo na obje utakmice bili bolji. Šteta bi bilo za ovu reprezentaciju da ne nastupi na SP, koje će prvi put biti u formatu od 32 ekipe. Što se tiče rukometašica, njima je, svakako, mjesto bilo na šampionatu Evrope.

Da li će se seniorski timovi uskoro okupiti?

- Besmisleno je sada praviti plan, ali sam u kontaktu sa selektorima. I tu smo, kao i do sada, da ispunimo sve uslove koje traže za pripreme.

Selektoru „lavica” ističe ugovor krajem godine, kakva je sudbina Johansona?

- Bilo je razgovora, postoji želja sa njegove strane, međutim, okolnosti su se promijenile. Nakon uspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu, očekivao nas je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, gdje bi od plasmana umnogome zavisio njegov status. Naročito od nastupo na OI, nakon kojeg bi bilo jasnije definisati status. Ali, okolnosti su se promijenile, a tokom ljeta obavićemo razgovor koji će definisati njegov status.

Pomoć klubovima

Rukometni savez planira da finansijski pomogne klubovima.

- Napravili smo reprogram, na zahtjev Ministarstva sporta i mladih, kojim će svi klubovi dobiti finansijsku pomoć. Nerelizovane aktivnosti Saveza biće usmjerene  reprogramom direktno u finansijsku pomoć klubovima. Klubovi će biti i oslobođeni plaćanja kotizacije za sljedeću sezonu. Znači, kotizaciju koju su klubovi platili za sezonu 2019/2020, važiće za 2020/2021. To je najveća pomoć. Tražićemo, kao što Ministarstvo sporta i mladih nama traži, pravdanje namjenskih sredstava. Dakle, dokaz o namjenskim potrošenim sredstvima, jer mi ta ta sredstva pravdamo Ministarstvu.

Arbitraža

Kapisoda je najavio i formiranje novog organa u RSCG.

- Pripremili smo kompletnu dokumentaciju za formiranje Arbitraže Saveza. Trudićemo se da bude sastavljena od kvalitetnih ljudi, koji će da se bave sporovima unutar Saveza. Prvostepeni organ će, kao i do sada, biti direktor lige, a na njegovu odluku žalbe će ići prema Arbitraži. Upravni odbor Saveza od sada će samo konstatovati odluke.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve