Nova top lista Evropske rukometne federacije i opet je Budućnost na njoj.

Nakon što je rivalstvo Podgoričanki i Đera stavljeno među sedam najvećih, a Andrea Lekić bila treće najzvučnije pojačanje u Ligi šampiona, EHF je stavio najtrofejniji crnogorski klub na listu onih u kojima se najbolje razvijaju igračice.

I to na visoko 2. mjesto, najbolje u ženskoj konkurenciji, a tik iza slovenačkog Celja, u kojem su ponikli veliki svjetski rukometaši.

Budućnost je, naravno, to zaslužila dugogodišnjim promovisanjem igračica iz svoje škole, kao i velikim uspjesima crnogorske reprezentacije.

10. Elverum

Mnoge norveške zvijezde koje sada igraju po Evropi su nekada nosile dres Elveruma. Sadašnji selektor Kristijan Berge je igrao za Elverum, kao i Stig Raš i Kristofer Rambo, a novi veliki talenat je Aleksander Blonc.

9. Porto

Uvijek je velika bitka između Sportinga, Benfike, Brage i Porta za najveće portugalske talente. Porto je posljednjih godina izgradio jak tim od svojih nada i uticao na meteorski uspon reprezentacije.

8. Alborg

U Danskoj ima mnogo jakih akademija, Alborg je savršen primjer te tradicije. Mlađe selekcije su fenomenalno organizovane, a sa njima rade vrhunski treneri. Gotovo svake godine jedan ili dva talenta izađu iz akademije Alborga. Savršeni primjeri su Sander Sagosen i Mads Mensa Larsen.

7. Podravka

Najbolje hrvatske igračice su prošle kroz Podravku, koja je svojevremeno bila i prvak Evrope.

6. Barselona

Moto Barse je “više od kluba”, a takav je i program u mlađim kategorijama svih sekcija. Barselona širom Evrope traži talente, kako bi im rano dala iskustvo, ali je  u akademiji ipak najviše Katalonaca.

Legendarno krilo Viktor Tomas je igrao samo za “blaugranu”, a sada su u prvom timu “pitomci” Aleiš Gomes, Aitor Arinjo i Gonsalo Peres de Vargas.

5. Krim

Dvostruki osvajač Lige šampiona i klub koji okuplja sve slovenačke talente. Ana Gros, Tamara Mavsar, Tjaša Stanko i mnoge druge su savršen primjer djevojaka koje su počele u Ljubljani i otišle širom Evrope.

4. Zagreb

Hrvatska je velikan svjetskog rukometa, a praktično svi reprezentativci su ili ponikli u Zagrebu ili igrali za njega. Lista je preduga...

3. Ferencvaroš

Pomalo iznenađujuće, treći na listi je FTC. Noemi Hafra i Katrin Klujber jesu sjajan primjer kako se razvijaju mlade igračice, ali za ovako visoko mjesto nedostaju veliki rezultati i kluba i reprezentacije.

2. Budućnost

Ako ste Crnogorka i želite da se bavite sportom, najlogičniji izbor je Budućnost. Kako EHF objašnjava, zemlja je mala, sa limitiranim brojem igračica, ali je Budućnost uspjela da mnoge od njih učini zvijezdama.

Milena Raičević, Majda Mehmedović i Jovanka Radičević godinama su među najboljima na svijetu, a supertalentovana Đurđina Jauković je odmalena bila u Podgorici. Ovdje je porasla i Bojana Popović, ranije stasale Maja Bulatović, Maja Savić... Budućnost je osvojila dvije Lige šampiona sa mnogo igračica iz svoje škole

1. Celje

Kao Zagreb za Hrvatsku ili Budućnost za Crnu Goru, Celje je simbol vrhunske edukacije potencijalnih reprezentativaca Slovenije. Da su svi igrači koji su posljednjih godina otišli sada tu, Celje bi bilo jedan od favorita za osvajanje Lige šampiona...