Petostruki i dvostruki osvajači Lige šampiona - Đer i Budućnost imaju dugu, zanimljivu istoriju mečeva kroz razna evropska takmičenja.

Dva tima, dva rukometna diva, od 2012. godine samo su Bukureštu (2016) dozvolili da prekine njihov niz uspješnosti.

Mađarski velikan je posljednja tri puta osvajao najveći trofej.

Iz godine u godinu ovaj tim, sa bogatim budžetom, čuva najbolje igračice, ali dovodi velike zvijezde svjetskog rukometa.

Protiv koga će Budućnost, danas od 17 časova igrati, pokazaćemo kroz statistiku klupske i reprezentativne uspješnosti nekih igračica, među kojima je naša reprezentativka Katarina Bulatović.

Krenimo redom:

Eduarda Amorim (lijevi bek): Stigla je u Đer  2009. godine. Osvojila je pet trofeja Lige šampiona (u periodu od 2013. do 2019. godine). Brazilka sa svojim nacionalnim timom osvojila je zlatnu medalju na SP 2013. godine. Ona je 2012. i 2016. godine gubila finala LŠ, a 2010. i 2011. sa Đerom je dolazila do polufinala. Brazilska reprezentativka rođena je 1986. godine. Prva je zvijezda ove ekipe i predvodnik generacije. Sjajna je u napadu i u odbrani.

Katarina Bulatović (desni bek): Jedna od djevojaka koja je obilježila Olimpijske igre u Londonu i Evropsko prvenstvo u Beogradu, završava klupsku karijeru u Đeru, gdje je ranije nastupala. Kaća je do sada osvojila četiri trofeja Lige šampiona, iza sebe ima pet polufinala ovog takmičenja. Ona je 2010. godine osvojila EHF kup. Ljevoruka rukometašica u ovoj sezoni se osjeća odlično.

Amandi Lejno (golmanka): Ono što nije mogla sa Vardarom dva puta, a bila je blizu, uradila je francuska reprezentativka sa Đerom, osvojila je trofej Lige šampiona. Mnogo više uspjeha, najbolja golmanka prošlog šampionata Evrope u Francuskoj, imala je sa nacionalnim timom. Ima sve medalje sa velikih tamičenja! Tri puta je učestvovala na Olimpijskim igrama. Iskusna golmanka (rođena 1986. godine) jedna je od zvijezda mađarske ekipe.

Eva Kiš (golmanka): Jedna od veteranki Đera na kraju sezone oprostiće se od aktivnog igranja rukometa. Dugo je čekala da obuče dres slavnog kluba, stigla je 2015. godine i tri puta je od tada osvajala Ligu šampiona. Prošle sezone, djevojka rođena 1987. godine, vodila je svoj klub do petog trofeja LŠ. Sa mađarskom reprezentacijom 2012. godine osvojila je bronzanu evropsku medalju.

Stine Oftedal (srednji bek): Sjajna Norvežanka morala je da dođe u Đer da bi osjetila moć trofeja Lige šampiona. Srednji bek mađarske ekipe, sa visinom od 168 centimetara, može sve. I ona je dva puta podizala trofej LŠ sa Đerom, a sa reprezentacijm Norveške ima sve medalje u kolekciji sa velikih takmičenja. Lista je poduža: bronza sa OI, dvije zlatne i srebrna medalja sa SP i tri zlatne i srebrna na šampionatu Evrope.Zanimljivo da je ova igračica 2010. godine na SP u Južnoj Koreji, gdje je naš nacionalni tim stigao do bronze, sa Norveškom osvojila  zlatnu medalju.

Veronika Kristijansen (lijevi bek): Jedna od pet Norvežanki u Đeru tek od ove sezone pokazuje klasu. U posljednje vrijeme jedna je od najboljih igračica ekipe. I ona, poput mnogih Norvežanki, dolaskom u Đer ostvarila je snove - podigla je trofej LŠ. Uspjehe sa reprezentacijom počela je da niže od mlađih kategrija. Kristijansen je u priču seniorskog tima ušla nakon zlatnih medalja u juniorskoj kategoriji. Uspješan niz iz mlađih selekcija prenijela je u seniorskom timu. Ima najvažniju medalju, bronzanu sa OI u Brazilu, ima i zlato i srebro sa SP, a na EP  2014. i 2016. godine, sa svojim timom, bila je neprikosnovena.

Jana Knedlikova (krilo): Njenu karijeru obilježili su nastupi (u posljednjih pet godina) za Đer. Sa mađarskim klubom tri puta je bila na krovu Evrope. U sportskoj biografiji ima finale LŠ. Pouzdana je, a Đeru vrijedi puno.

Amanda Kurtović (desni bek): Poput mnogih Skandinavki, najveće uspjehe bilježi u dresu nacionalnog tima. Djevojka koja je stigla na pučetku sezone u Đer, jedna je od rijetkih bez trofeja Lige šampiona. Osvojila je EHF kup.Stigla je iz Bukurešta, prije toga je nastupala za Larvik, Viborg... Kurtović je 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu olimpijsku medalju, a četiri godine kasnije i bronzu. Šampionka Evrope je bila 2016, a sa svjetskih prvenstava ima zlatno i bronzano odličje.

Ane Mete Hansen (lijevi bek): Jedna od najmlađih rukometašica Đera (1994. godište) i jedina Dankinja u ovoj ekipi, odomaćila se u Mađarskoj. I ona je došla zbog trofeja, osvojila je dva. Izuzetne napadačke, ali i odbranbene sposobnosti ove igračice prepoznao je mađarski tim i angažova 2017. godine. Danska reprezentativka sa svojim timom je 2013. godine osvojila bronzanu medalju na SP.

Beatris Edviž (pivot): Došla je iz Meca na početku sezone. Naravno, kao i mnoge druge, francuska reprezentativka (osvojila četiri medalje: OI - srebro, SP - zlato i EP - zlato i bronza)  želi ono što joj nedostaje u bogatoj karijeri - trofej Lige šampiona. Veliko je pojačanje Đera.

Kari Bratset (pivot): Kod norveške reprezentativke se sve lijepo posložilo, stigla je u Đer nakon što je sa Vajpersom osvojila EHF kup. Godinu kasnije podigla je trofej Lige šampiona! Sa norveškim nacionalnim timom osvojila je srebrnu medalju na SP 2017. godine.

 

 

Pratite nas!