Prije nego što je pandemija koronavirusa zadrmala svijet sporta, dogovoreno je nekoliko velikih transfera u muškom rukometu.

Evropska rukometna federacija je izdvojila 10 najvećih pojačanja klubova Lige šampiona.

Na 1. mjestu je, naravno, Sander Sagosen, koji je iz Pari Sen Žermena prešao u Kil.

 1. Borut Mačkovšek (Vesprem - Pik Seged)

Slovensački reprezentativac je bio višak na poziciji lijevog beka u Vespremu, zato je prešao u redove njegovog najvećeg rivala.

 1. Adrija Figeras (Granoljers - Nant)

Ako se iko načekao da dođe do velike scene, onda je to Figeras. Sa 26 godina je stigao do ASOBAL lige, sa 28 zaigrao za reprezentaciju, a sa 32 do najveće klupske scene.

Dvostruki šampion Evrope je pokazao mogućnosti na najveće nivou u dresu nacionalnog tima, a u Nantu bi trebalo da bude prijetnja u napadu i adekvatan nasljednik Nikole Turnea.

 1. Mads Mensa-Larsen (Rajn-Nekar Leven - Flenzburg)

Toliko dugo je na najvišem nivou, da je teško povjerovati da mu je tek 29 godina. Poslije šest sezona u Levenu, odlazi na sjever Njemačke da se pridruži skandinavskoj družini.

 1. Horhe Makeda (Pik Seged - Vesprem)

Još jedan igrač koji pravi veliki transfer u Mađarskoj, ali u suprotnom pravcu. Makeda nije najspektakularnije pojačanje Vesprema u prethodnim sezonama, ali bi mogao da bude najvažnije. U dresovima Vardara i Segeda je pokazao kvalitet, posebno u trenucima odluke. Pozicija desnog beka je bila problem Vespremu prošle sezone, možda Španac bude rješenje za to.

 1. Staš Skube (Vardar - Meškov Brest)

Prije dvije godine, Skube je došao u Vardar, koji je bio u velikoj krizi, ali je doveo tim do titule prvaka Evrope u jednoj od najupečatljivijih priča u istoriji rukometa.

Brzina, pregled igre i iznenađujuća snaga su atributi koji su učinili Skubea veoma važnim u Skoplju. Meškov Brest je bio u očajničkoj potrazi za igračem takve inspiracije.

 1. Nikola Turna (Nant - Kjelce)

Nakon sezone van elite, korpulentni Francuz se vraća na veliku scenu. Dokazao se tokom tri sezone u Ligi šampiona i igrao finale 2018. Još je malo sirov, ali Talant Dujšebajev obožava da uobličava takve igrače. Ako Turna bude igrao kako može, nema sumnje da će on i Artjom Karaljok biti najbolji tandem pivota u Evropi.

 1. Lik Abalo (Pari Sen Žermen - Elverum)

Vjerovatno najsenzacionalniji transfer ljeta. Kada se pojavila vijest da je legendarni FRancuz otišao u Elverum, bilo je jasno da su Norvežani povukli specijalan potez. Da Olimpijske igre u Tokiju nisu odložene za godinu, Abalo bi vjerovatno završio karijeru, ali je odlučio da pređe u Elverum. Neće se boriti za visok domet u Ligi šampiona, ali će biti velika zvijezda.

 1. Blaž Janc (Kjelce - Barselona)

Briljantan transfer za Barsu. Nakon oproštaja kapitena i ikone kluba Viktora Tomasa zbog srčanih problema, Katalonci nisu mogli da dovedu bolje desno krilo od člana idealne postave EHF Eura 2020.

Sa svega 23 godine, Janc se već etablirao kao svjetska klasa, a za minutažu će se boriti za članom idealne postave Lige šampiona, Aleišom Gomesom. Janc može da igra i na desnom beku, što je njegova velika prednost.

 1. Dainis Krištopans (Fuhse Berlin - Pari Sen Žermen)

Dainis Krištopans se napokon ponovo udružio sa Raulom Gonsalesom, trenerom koji mu je pomogao da postane svjetska klasa. Sarađivali su u Vardaru, kojem su donijeli titulu prvaka Evrope, mogu li isto da urade u PSŽ-u?

 1. Sander Sagosen (Pari Sen Žermen - Kil)

Bilo bi nemoguće staviti bilo koga drugog osim Sandera Sagosena na vrh ove liste. Prelazak u Kil je bio svima u mislima još otkada je najavljen u martu 2019. i nijedan drugi transfer ovog ljeta nije ni izbliza tako važan.

Norvežanin, koji ima 24 godine, imao je sezonu 2019/2020. za pamćenje. Bio je glavni igrač PSŽ-a, a onda je na EHF Euru bio prvi strijelac i asistent, kao i osvajač bronze. Sagosenu je cilj da bude jedan od najboljih igrača svih vremena, u Kilu to može da postane.

Pratite nas!

Najčitanije

 • Nedjeljno

 • Mjesečno

 • Sve