Izgledalo je da je to, kladioničarskim rječnikom kazano, siguran fiks. Pobjeda domaćina „plaćana” je kvotom - 1,02.

Opravdano: rukometaši Zabžea, trećeplasiranog tima poljske Super lige, u 24. kolu dočekali su desetoplasirani Pjotrkovjanin, koga su pobijeđivali u četiri uzastopna međusobna susreta.

Posljednji put krajem januara, sigurno i ubjedljivo - 41:34. U rukometu su, inače, iznenađenja rijetka. Rjeđa nego u fudbalu, košarci...

Ali, u nedjelju veče jedno se desilo. Sastav iz Pjotrkov Tribunalskog je izvukao remi 33:33, a zatim na sedmerce - takva su tamošnja pravila - pobijedio 3:1 i osvojio velika dva boda.

- Mislim da nas je Zabže potcijenio i malo opuštenije ušao u meč - pojašnjava za MNErukomet Danilo Mihaljević, golman Pjotrkovjanina, čiji je član od sredine februara.

- Bio je to brz duel, bez jakih odbrana. U prvom dijelu smo se bolje snašli i na odmor otišli sa 18:15. U nastavku smo malo pali, domaćin je pred kraj imao dva gola prednosti... Ipak, u završnici smo se odbranili, vezali dva pogotka i izborili neriješeno, a nakon toga, sa sedmeraca, i pobjedu.

Prvu u sezoni u gostima!

- Mnogo nam znači. Naročito zbog toga što su nam u preostala dva kola prije plej-auta rivali Gvardija, koja je peta na tabeli, i Vive Kjelce, poljski šampion.

Rukomet u Poljskoj sport broj 2

U nepune dvije godine, dosta toga se sabilo u dinamičnoj karijeri cetinjskog čuvara mreže. U maju 2018. proslavljao je duplu krunu sa Lovćenom, a zatim se preselio kod sugrađanina Veselina Vujovića u niški Železničar.

Zadržao se polusezonu.

Prošlog ljeta se priključio kosovskom šampionu Besi iz Peći, da bi 14. februara potpisao ugovor sa timom koji vodi Bartoš Jurecki, proslavljeni pivot poljske reprezentacije, osvajač tri svjetske medalje (srebro 2007, bronze 2009. i 2015).

Četiri sedmice u šampionatu koji je, po koeficijentu, šesti na Starom kontinentu, dovoljne su da se utisci saberu u stav.

- Liga je veoma kvalitena i puna iznenađenja. Igra se jak rukomet - kaže 22-godišnjak ponikao u Cepelinu, rukometnoj radionici Miodraga-Miška Popovića.

- Kjelce je neprikosnoveno, tu je i Visla, redovan učesnik Lige šampiona, i još nekoliko snažnih ekipa kao što su Azoti Pulavi, Zabže, Gvardija, sa dosta poljskih reprezentativaca i ogromnim budžetima.

Poređenje sa SEHA ligom, u kojoj je nastupao sa Nišlijama?

- Mnogo je zanimljivije u Poljskoj. U SEHA ligi ekipe iz donjeg dijela tabele nemaju nikakvih šansi protiv timova sa vrha, koji nekada, vidjeli ste, igraju sa svojom drugom, pa i trećom postavom. U Poljskoj je rukomet sport broj 2, odmah nakon fudbala. Mečevi su praćeni, a organizacija je na najvećem mogućem nivou.

Prilagođavanje

Očigledno je da mu takvo okruženje prija. U prvom meču po dolasku, u pobjedi nad Tarnovom (22:21) 15. februara, proglašen je za najkorisnijeg na parketu. U dva od tri naredna susreta pored njegovog imena je stajao dvocifreni broj odbrana.

Uz to, Pjotrkovjanin je sa njim u timu na četiri utakmice pokupio osam bodova, više nego u 11 kola prije toga.

- Momci su me sjajno prihvatili i pomogli mi da se uklopim u tim na najbolji mogući način. Mislim da sam odlično iskoristio minutažu i povjerenje trenera Jureckog. Uz pomoć saigrača, prosjek odbrana je išao 35-40 odsto po meču.

Hvali li Jurecki?

- Da, sa ponosom to mogu reći. Njegove pohvale se zaslužuju isključivo na parketu.

Preostala su još dva kola, a onda se Super liga dijeli: prvih osam ekipa razigravaju za šampiona i evropske vize, a preostalih šest, među njima i Pjotrkovjanin, će u plej-autu bježati od posljednje dvije pozicije.

- Ostalo nam je da što prije osiguramo opstanak i u dobroj atmosferi dočekamo kraj sezone.

Dres Crne Gore se najviše voli

A njegova sezona ne mora da se nužno okonča posljednjim ligaškim susretom Pjotrkovjanina.

U željenom scenariju, Poljska bi mogla da mu posluži kao odskočna daska za novi skok u bazen reprezentativnih kandidata.

Možda baš za mečeve baraža za Svjetsko prvenstvo. U prvoj polovini juna, „lavovi” će igrati sa Češkom, nišaneći šampionat u Egiptu 2021.

Prethodni baraž sa Hrvatskom, iz juna 2018, izdvojen je u uspomenama Mihaljevića, jer je, nakon staža u mlađim selekcijama, upravo na utakmicama sa „kaubojima” debitovao za nacionalni tim.

- Volio bih da ponovo budem dio reprezentacije. Trudim se da igrama ponovo zaslužim i zadužim dres Crne Gore, koji svaki crnogorski igrač najviše voli da nosi!

Pratite nas!