Crna Gora je osvojila 5. mjesto u Japanu, što joj je najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima.

Moglo se i više, da je izbjegnut poraz od Španija „lavice“ bi sada igrale polufinale.

Selektor Per Johanson je nakon pobjede nad Srbijom (28:26) za 5. mjesto prokomentarisao nastup njegovog tima na SP i zažalio zbog poraza od Španije.

Smatra da je nezaslužen i da su velike „prijateljice“ crnogorskog rukometa Šarlot i Žili Bonaventura još jednom oštetile „lavice“.

- Bili smo šesti prije dvije godine, ali sada smo igrali mnogo bolje. Počeli smo sa dvije očekivane pobjede, a onda su došle tri teške utakmice. Nismo imali sreće protiv Španije, nekako smo ispustili pobjedu, ali su nas sudije opljačkale u posljednjem napadu rivala. To je veoma tužno - rekao je Johanson.

Šveđanin je posebno srećan zbog izdanja u posljednja dva susreta.

- Protiv Rusije nismo imali šanse, ali smo odigrali mnogo utakmica u kojima je bilo „uradi ili umri“. Duele sa Švedskom i Srbijom smo odradili na odličan način i upisali izvanredne pobjede na osmoj i devetoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

Crnoj Gori protiv Srbije nisu smetali ni umor, ni rani početak susreta.

- Ako želite da budete negdje, morate da riješite i takve mečeve. Morate da pokažete karakter, disciplinu, ali i kvalitet kada su svi umorni. Morao sam da koristim i igračice koje nisu do sada puno bile na terenu, kao Sanju Premović, koja je imala odličan period igre, pa Dijanu Ujkić, Itanu Grbić... Veoma sam srećan što su odradile posao dobro, jer su nam potrebne za budućnost. Upisali smo sedam pobjeda, jedan tijesan poraz i onaj od Rusije. Definitivno smo na pravom putu.

„Lavice“ će od 20. do 22. marta igrati na kvalifikacionom turniru za OI, Johanson je ubijeđen da će ga proći.

- Znamo da ćemo igrati sa Rumunijom i Sjevernom Korejom, sada čekamo još jedan tim (četvrtoplasirani na SP, op.a). Nije ni važno ko će to biti, idemo na turnir sa saznanjem da ćemo, ko god bude protivnik, imati veliku šansu da odemo u Tokio. To je moj osjećaj.