Danas je dan D za mnoge ekipe na šampionatu Evrope.

Crna Gora pobjedom nad Srbijom ostala bi u igri za drugi krug, a Hrvatska ili Bjelorusija mogle bi već danas da dođu na korak od startne pozicije u grupi A.

Derbi igraju Španija i Njemačka, start ove dvije velesile bio je iz snova, sa 11 golova razlike ispratili su sa terena Holandiju i Letoniju.

Prvi meč na EP odigraće Danska. Favorit želi pobjedu protiv Islanda u Malmeu. U istoj grupi igraće Mađarska i Rusija.  

 

 GRUPA A

 

Hrvatska - Belorusija (16h)

Obje ekipe  pobijedile su u uvodnim utakmicama. Hrvatska je savladala Crnu Goru 27:21, a Bjelorusija je bila bolja od Srbije 35:30.  Artsem Karalek bio je najbolji strijelac prvog dana sa devet golova, Domagoj Duvnjak postigao je samo gol protiv Crne Gore, ali bio je MVP zahvaljujući sjajnoj odbrani. Ova dva tima iza sebe imaju 12 međusobnih mečeva. Hrvatska je pobijedila 10 puta, dok su dvije završene neriješeno na EHF EURO.

 

Crna Gora - Srbija (18.15h)

Crna Gora je turnir otvorila porazom, priželjkuju naši momci pobjedu na EP. Dosadašnji bilans je remi i 15 poraza.

Svaka od ekipa ima samo jednog igrača iz domaće lige u sastavu, to su Aleksandar Bakić iz Komova i Stevan Sretenović iz Vojvodine. Dva tima su se sastala samo dva puta, na kvalifikacijama za EHF EURO 2016, kada je Srbija dobila jednu utakmicu, a druga je završena remijem.

 

GRUPA C

 

Letonija - Holandija (16h)

Oba tima startovala su porazima. Letonija je izgubila od Španije (33:22), a Holandija od Njemačke (34:23).  Uprkos porazima, imaju igrače za velike stvari, Dainisa Kristopansa (Letonija) i Luka Steinsa (Holandija). Oba tima bila su u istoj grupi i za kvalifikacione turnire za EHF EURO 2018. i 2020, pri čemu je Holandija pobijedila u tri od četiri meča. Pobjeda Holandije od 25:21 u posljednjem susretu u junu bila je ključna za njihovu prvu ulaznicu za EHF EURO. Ukupno 10 igrača,  šest Holanđana i četiri Letonca, igraju za njemačke klubove.

 

Španija - Njemačka (18.15h)

Ovo je revanš meč finala EHF EURO 2016, koji je Njemačka pobijedila 24:17, dok je 2018. Španija u glavnoj rundi bila uspješnija na putu ka njihovom prvom evropskom naslovu.  Njemački golman Andreas Volf suočiće se sa četvoricom saigrača.

Derbi kola, dva tima koja su bila ubjedljiva na startu šampionta  donijeće odgovor ko će sa prve pozicije u drugu fazu.

 

GRUPA E

 

Mađarska - Rusija (16h)

Mađarska nikada nije pobijedila Rusiju na EP, a odigrali su četiri meča. Bili su u istoj grupi kvalifikacija za EHF EURO 2020, gde je Mađarska zabilježila pobjedu od šest golova u prvom susretu u Astrahanu, a drugi meč je završen neriješeno. Rusija se vraća na EURO nakon što nije uspjela da se kvalifikuje 2018. godine u Hrvatskoj.

 

Danska - Island (18.15h)

Dan u Malmeu završava se borbom između poznatih trenera Jakobsena i Gudmundsona. Svjetski i olimpijski šampion Danska sastaće se sa Islandom.

Danska ima šansu da se pridruži najelitnijim grupama na muškom EHF EURO 2020 - ako uzmu trofej, svjetski i olimpijski šampioni postaće nosioci sva tri glavna međunarodna naslova. U muškom rukometu samo je Francuska ranije ostvarila taj podvig. Iako će biti dugačak put do dostizanja te istorijske prekretnice Jakobsen se slaže da je teško odbaciti ulogu jednog od favorita.

- Znamo da smo jedna od ekipa koja je favorit na ovom turniru, to znamo. To za nas nije ništa novo. Tako je na svakom turniru koji igramo. U početku pokušavamo da dođemo do polufinala, a onda gledamo dalje.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve