Dok Švedska, Austrija i Norveška očekuju svoje druge pobjede na turniru, Francuska će se suočiti sa ranim odlaskom kući ako i danas doživi drugi neuspjeh.

Sve tri države domaćini EHF EURO 2020, mogle bi da naprave ogroman korak za glavni krug. Švedska, Austrija i Norveška osigurale su pobjede u uvodnim mečevima u petak, a sa još dva boda cilj bi bio ostvaren. Francuska, koja je izgubila uvodni meč protiv Portugala, u najtežoj je situaciji. Sve drugo osim pobjede vratiće ih kući.  Moraće da pobijede Norvešku, inače...

 

 

GRUPA B

 

Češka - Sjeverna Makedonija (16h)

Česi imaju za cilj da osvoje bodove, nakon dana odmora i poraza od Austrije. Na EHF EURO 2018. godine su, takođe, izgubili prvu utakmicu.

Kiril Lazarov je u posljednjoj sekundi osigurao Sjevernoj Makedoniji pobjedu nad Ukrajinom.

Ove dvije selekcije nijesu stranci, međusobno su odigrale 14 mečeva u prošlosti, a Česi su pobijedili šest puta, posljednji put na EP 2018. godine (31:20).  U boljem raspoloženju su Makedonci, posebno golman Nikola Mitreveski, koji je u trijumfu nad Ukrajinom odbranio 15 šuteva (38%). Trijumfom bi Makedonci osigurali prolaz u drugu fazu i sa domaćinom, u posljednjem kolu, odlučivala o startnoj poziciji.

 

Austrija - Ukrajina (18.15h)

Domaćini imaju za cilj da pobjede. Ukrajina i dalje traži svoju prvu pobjedu na EHF EURO od 2006. godine i sve će da uradi da prekine niz od devet uzastopnih poraza. Posljednji je bio najbolniji od Sjeverne Makedonije. Ove dvije selekcije prvi put odigraće zvaničan meč na EP. Inače, ovo će biti njihov prvi okršaj poslije 2008. godine u kvalifikacijama za SP. Oba tima tada su zabilježila po pobjedu.

Prva zvijezda domaće ekipe je Nikola Bilik, koji je sa 12 golova, iz 13 pokušaja (93%), vodio svoj tim do trijumfa nad Češkom.

 

GRUPA D

 

Portugal - Bosna i Hercegovina (16h)

Portugal je pobijedio u prvoj EHF EURO utakmici od 2004. godine. Ni manje ni više Portugalci su porazili Francusku 28:25. Igrači Paula Pereira mogli bi napredovati i obezbijediti narednu fazu ako osvoje bodove u današnjem meču sa BiH.

Bosna i Hercegovina će imati cilj da dobije svoj prvi meč na EHF EURO. Bosanci su izgubili na startu od Norveške.

Ova dva tima sastala su se dva puta. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2015 upisali su po trijumf.

 

Francuska - Norveška (18.15h)

Igrali su više puta tokom godina, uključujući posljednja dva EP. Norveška je 2016. godine u glavnom kolu eliminisala Francusku, a mogla bi to da ponovi i danas. Sa trijumfom bi Francuze poslala kući. Pobjeda bi garantovala Norveškoj mjesto u glavnoj rundi uoči utakmica u subotu. Sander Sagosen i Nikol Karabatić, saigrači iz PSŽ-a, glavne su zvijezde svojih ekipa. Možda se i u raspoloženju ova dva igrača krije ključ uspjeha.

 

GRUPA F

 

Švajcarska - Poljska (16h)

Nakon što su i Švajcarska i Poljska izgubile svoje prve utakmice, poraženi iz ovog meča biće eliminisan sa turnira pred subotnje posljednje kolo. Poljski lijevi bek Sicko imao je najači šut u prvom krugu takmičenja do sada, 139 km na sat.  Protiv Slovenije, igrač Švajcarske Šmid, imao je najviše dodavanja u prvom krugu takmičenja. Švajcarska je dobila samo jednu utakmicu u posljednjih 13 odigranih na EHF EURO. Dva tima sastala su se 14 puta u istoriji, pri čemu je Poljska ostvarila osam pobjeda, Švajcarska četiri, a dvije utakmice završile su se bez pobjednika.

 

Švedska - Slovenija (18.15h)

Selektor Slovenije Ljubomir Vranješ odigrao je 164 utakmica (451 gol) za švedsku reprezentaciju. Takođe je rođen i odrastao u Geteborgu, gde će se igrati drugi krug takmičenja, što priželjkuju Slovenci. Nakon što su obje ekipe osvojile prve bodove u grupnoj fazi, Švedska, na čijoj je strani tradicija (dobila sedam od 11 međusobnih utakmica, uključujući tri od četiri na prošlim EP) veliki je favorit. Šveđani su  izgubili samo jednom u devet utakmica na domaćem terenu na prošlim EP.

 

Pratite nas!