Rukometaši Crne Gore uskoro lete u Ljubljanu, odakle će nastaviti put ka Zrečeu, gdje će biti smješteni pred prijateljske utakmice sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom.

„Lavovi” će u Sloveniji ostati pet dana, a onda će 8. januara otići u Grac, gdje dan kasnije igraju sa Hrvatskom u 1. kolu Evropskog prvenstva.

Osim „kauboja”, rivali u grupi A su i Srbija i Bjelorusija, a cilj je barem jedna pobjeda.

- Pred nama je jako veliki izazov, jako težak turnir na kojem ćemo pokušati i siguran sam da ćemo biti konkurentni u grupi. Cilj je prva pobjeda, nadam se da ćemo otići i dalje - rekao je Zoran Roganović na pres konferenciji u Univerzitetskoj dvorani.

Selektor se zahvalio Rukometnom savezu.

- Imali smo odlične uslove od 17. decembra, kada se prva grupa momaka okupila, pa sve do danas odlično. Idemo u Sloveniju da odigramo dvije jako dobre pripremne utakmice, da posložimo igru u odbrani i napadu. Ta dva duela će nam jako puno pomoći da vidimo na čemu smo.

Razlike u odnosu na mečeve kvalifikacija i one koji čekaju „lavove” na Evropskom prvenstvu su velike. Raspored je zgusnut, a neće biti ni podrške sa tribina.

- Za razliku od onih utakmica koje smo igrali pred našom publikom u Crnoj Gori, sada ćemo biti sami protiv svih. Do sada nismo ostvarili uspjehe na evropskim prvenstvima, ali smatram da je pred ovom generacijom jako svijetla budućnost. Ovo nam je prvi zajednički veliki korak i idemo na EHF Euro da se borimo protiv jako teških protivnika. Želimo da pokažemo volju kao tokom kvalifikacija, ako bude tako sigurno ćemo doći do uspjeha - naglasio je Roganović.

U odnosu na planirani spisak napravljena je jedna izmjena - povrijeđenog Nebojšu Simovića je zamijenio iskusni Vuk Lazović.

- To što je Simović pokazivao iz utakmice u utakmicu nam je puno značilo. Vuk Lazović je ranije bio u reprezentaciji, pratim ga jako dugo u Koreji i imali smo dva treninga, na kojima smo pokušali da posložimo odbranu. Siguran sam da će Vuk, ako ne bolje, ist odraditi posao kao Nebojša. On je iskusan igrač, a igraće ulogu koja je jako bitna u našoj ekipi. Rado ju je prihvatio i ne sumnjam da će odraditi taj dio posla kao Nebojša Simović.

Nedavno je Crna Gora igrala sa BiH i mučila se kada je rival igrao bez golmana.

- Igraćemo dvije vrste odbrane, da ne kažem sada koje. Ako je budemo radili kako želimo, agresivno, imaćemo rezultat. Na svakoj utakmici Hrvatska i Srbija igraju sa sedam igrača, a nismo vidjeli da to radi Bjelorusija. Protiv BiH smo u 2. poluvremenu poremetili rivala odbranom 5-1 i mislim da imamo dosta solucija i rješenja za svaku vrstu napada protivnika.

Stručni štab je gledao utakmicu Srbije i Egipta, ali će mnogo mjerodavnije za pripremu biti dueli koje rivali u grupi igraju ovih dana.

- Pratili smo sve utakmice Srbije i Hrvatske, koje igraju već večeras, sjutra i preksjutra. Imamo snimke svih trening utakmica, ali su Srbiji protiv Egipta falila četiri igrača koji su u Bundesligi. Sa njima je to potpuno drugačija ekipa - zaključio je Roganović.