Giganti svjetskog rukometa kao da su suđeni reprezentativcima Crne Gore na startu velikih takmičenja - prošle godine sudar sa dvostrukim uzastopnim prvakom planete Danskom na startu EHF Eura, sada prvi meč na Svjetskom prvenstvu protiv selekcije koja je igrala četiri posljednja finala na kontinentalnim šampionatima i osvojila četiri medalje od 2020. do 2022. godine, Španijom.

Pred „lavovima” je paklen zadatak, ali su ubijeđeni da su mu dorasli. Svi izabranici Zorana Roganovića djeluju opušteno, a iako znaju da se Španiji ne prijeti tek tako, uvjeravaju da će pokazati da dobre igre na Evropskom prvenstvu nisu bile slučajnost. Da li taj optimizam ima pokriće, znaćemo večeras, nakon utakmice koja u 20.30 časova počinje u velelepnoj „Tauron areni” u jednom od najljepših gradova u Istočnoj Evropi, Krakovu.

„Ponovo krećemo protiv najboljih. Prošli put je to bila Danska, sada je Španija, sami vrh evropskog i svjetskog rukometa. Neće biti lako, iako smo odigrali dvije prijateljske utakmice potrebno je još malo vremena za neke detalje na koje bi trebalo da se obrati pažnja”, istakao je selektor.

Otkada je Roganović sjeo na klupu, Crna Gora je tri puta igrala sa Danskom, dva sa Švedskom, po jednom sa Francuskom, Hrvatskom, Islandom, Slovenijom..., ali 45-godišnji Cetinjanin ističe da nikada nije imala ovako zahtjevan meč.

„Mislim da je najveći izazov do sada za ovu ekipu baš Španija, koja igra možda i najbolji rukomet na svijetu. Biće veoma zahtjevna utakmica, ali ono što smo uradili u Dohi nam je puno značilo. Imali smo dosta vremena u izolovanoj sredini da se pripremimo na najbolji mogući način. Daćemo sve od sebe protiv Španaca, jer nemamo šta da izgubimo, a možemo puno da dobijemo”.

I čovjek koji je već gotovo dvije decenije u Švedskoj će biti na velikim iskušenjima, jer će mu suparnik biti sjajni strateg Đordi Ribera, koji je 2016. postao selektor „ispanosa” i osvojio pet medalja na velikim takmičenjima.

„I za mene je ovo veliki izazov, jer je sa druge strane Ribera, koji je, po meni, trenutno najbolji trener na svijetu. Biće nadmudrivanja, ne želim da dođemo u situaciju da Španija ima inicijativu sve vrijeme, već želimo da i mi njima zadamo glavobolju, neka i oni razmišljaju o našim stvarima. Dodali smo nešto novo, a naravno da nastavljamo da vjerujemo u ono što nas je dovelo dovde. Ekipa se svakodnevno razvija, gledamo da na svakom treningu dodamo detalje koji će nam pomoći da se etabliramo u vrhu”, istakao je Roganović.

„Lavovi” su znali da se muče sa ekipama koje igraju brzo, ali se selektor trudio da se to promijeni.

„Igrači su došli fizički pripremljeni, niko nije propustio nijedan trening, što me jako raduje. Svi su od ljetos u svojim klubovima radili i kontaktirali našeg trenera fizičke spreme, a jako sam zadovoljan kako smo trčali na dvije utakmice sa Katarom. Svi su spremni da odigraju sve ove utakmice, ja rotiram 12-13 igrača na svakom meču. Dakle, nema kalkulacija, utakmica sa Španijom je jako bitna. Želim da budemo konkurentni i protiv nje, da pokažemo da možemo da igramo sa svima”.

U odnosu na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, u timu Španije nema sjajnih krila Aleiša Gomesa i Aitora Arinja, ni njihov kolega po poziciji Valero Rivera Folć odavno nije u reprezentaciji, a nema ni iskusnog desnog beka Eduarda Gurbinda. Sada je tu, međutim, najbolji igrač ove generacije, Aleks Dujšebajev, kojeg lani nije bilo zbog povrede.

„Jeste da Gomes fali, ali Španci imaju na svakoj poziciji po tri-četiri igrača i mogli su da dođu sa dvije reprezentacije. Zna se šta i njihovi juniori i kadeti rade na prvenstvima za mlađe kategorije. Kanjeljas, koji je najiskusniji aktivni rukometaš na svijetu, neće biti u sastavu, jer je zadobio povredu, ali je manje bitno kad nedostaje neko, jer vjeruju u sistem koji im dugo donosi rezultate”, istakao je Roganović, uz napomenu da svi jedva čekaju da prvenstvo počne i da je ubijeđen da će u dvorani biti veliki broj naših navijača.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve