U danima kada smo zatvoreni u kućama, kada je zabranjeno da se bude u parkovima, neophodno je nekako očuvati kondiciju i odoljeti zovu hrane.

U najvećem problemu su profesionalni sportisti, navikli na režim ishrane i napornih treninga, na kojima troše ogroman broj kalorija.

Sada ih je teško potrošiti, ali kondicioni trener ŽRK Budućnost i bivša rukometašica, Danica Delić, za naš portal daje savjete i za profesionalce i za rekreativce.

„Vježbanje je neophodno kako bismo ostali zdravi pshički i fizički, takođe, vježbanjem ćemo jačati imunitet. Stoga je fizička aktivnost potrebna i neophodna radi umanjenja stresa i napetosti.

U ovoj vanrednoj situaciji ishrana, takođe, igra važnu ulogu. Važno je prepoznavati momente, i ne jesti iz dosade, unositi izbalansiranu ishranu i piti dosta tečnosti.

Nalazimo se u takvoj situaciji gdje većina nas vježba u kućnim uslovima.

Treba izabrati onu aktivnost u kojoj čovjek uživa, a koju ne doživljava kao kaznu. Ona treba biti primjerena dobu, kondiciji, zdravstvenom stanju i mogućim tjelesnim ograničenjima.

Za koji god se vid aktivnosti, odnosno samog pokreta u aktivnosti, odlučite - nećete pogriješiti. Ono što je važno u ovom periodu jeste da ste fizički aktivni, jer ćete na taj način poduprijeti svoje zdravlje (održavanje opšteg zdravstvenog stanja, smanjenje napetosti i stresa, gojaznost, održavati i poboljšavati cirkuaciju krvi).

Održavati funkcionalnost, poduprijeti psihu (otpuštanje psihičke napetosti, emocionalno rasterećenje...).

Bitno je u svojoj svakodnevici ponavljati fundamentalne pokrete, koji su nam svima poznati (hodanje, nošenje, guranje, vučenje, podizanje, bacanje, ustajanje, sijedanje, rotiranje...).

Na osnovu pomenutih fundamenata osmislite dobru aktivnost kod kuće“, napisala je Delićeva i poslala video sa savjetima.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve