Petar Kapisoda vidi dosta zamki i težak period za sport uopšte. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore očekuje, nakon što se uslovi steknu za trening i igru, da crnogorski rukomet polako krene u aktivnosti, koje su bile u jeku do prije nešto više od dva mjeseca. Nažalost, korona virus je zaustavio loptu. Igra je stala, sve aktivnosti stopirane.

Nedavno je na adresu rukometne kuće stigla odluka da ,,lavovi“ neće igrati baraž za Svjetsko prvenstvo. Za zelenim stolom je odlučeno da se otkaže dvomeč sa Češkom, ali ubrzo nakon toga se javio zrak nade. Šansa postoji, možda će rukometaši težim putem do Egipta, preko specijalne pozivnice. Biće sve u rukama Svjetske rukometne federacije. Kod dama je situacija jasnija, i onako su ,,lavice“ već izborile prolaz na šampionat Evrope, dok su kvalifikacije za Olimpijske igre odložene za mart 2021. godine.

U intrevjuu za Pobjedu Kapisoda je pričao o trenutnoj situaciji, o bliskoj i daljoj budućnosti, o domaćim stvarima...

POBJEDA: Koliko bi neodlazak ,,lavova“ na SP mogao da poremeti dugoročni plan čiji je cilj trebalo da bude plasman na OI 2024. godine?

KAPISODA: Eventualni neodlazak na Svjetsko prvenstvo u Egiptu mogao bi bitno da utiče na razvoj naše ekipe koja tek treba da pokaže puni potencijal. Odluka o otkazivanju baraža izazvala je razočaranje kod igrača i selektora, što je i normalna reakcija. Nakon senzacije u kvalifikacijama protiv aktuelnih svjetskih i olimpijskih prvaka - Danaca, te uspješnog nastupa na prvenstvu Evrope i plasmana u baraž, imali smo sreće na žrijebu i izvukli protivnika po mjeri. Kada sagledam sve aspekte, vjerujem da smo u dvomeču protiv reprezentacije Češke mogli do Svjetskog prvenstva, na kojem bi nastavili kontinuitet nastupa na najvećim takmičenjima.

POBJEDA: Ukoliko se ukaže mogućnost apliciraćete za vajld-kard, sa nadom da ćete dobiti pozivnicu za SP. Nakon toga sve je u rukama Svjetske rukometne federacije. Kakve su šanse da odete u Egipat?

KAPISODA: Mislim da postoji šansa za dobijanje vajld-karda, naročito zbog činjenice da će se Svjetsko prvenstvo igrati u formatu od 32 ekipe. Tek nakon završenih takmičenja u Aziji, Okeaniji, Južnoj i Śevernoj Americi, situacija će biti jasnija. Postavlja se pitanje koliko će pozivnica biti upućeno Evropi, ali ukoliko se ukaže mogućnost, naravno da ćemo aplicirati.

POBJEDA: Ženska rukometna reprezentacija igraće na EP, mada je taj plasman već bio izvjestan. Još jedno, novo u nizu takmičenja za ,,lavice“, komentar?

KAPISODA: Nakon dva odigrana kola dijelili smo prvo mjesto u grupi sa reprezentacijom Mađarske i naš plasman na Evropsko prvenstvo je bio vrlo izvjestan. Ne vjerujem da bi se u preostala četiri kola nešto bitno promijenilo. Vjerujem da će Euro 2020, nakon sjajnog nastupa naše ekipe u Japanu, biti još jedna uspješna priča na putu ka Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

POBJEDA: Olimpijske kvalifikacije dama odložene su za mart naredne godine, koliko pomjeranje izuskuje dodatne troškove, imajući u vidu da je praktično oko organizacije sve bilo završeno?

KAPISODA: Samo dobijanje organizacije olimpijskog turnira smatram velikim priznanjem za Rukometni savez i državu Crnu Goru, ali i velikim izazovom. Praktično, tri mjeseca rada oko organizacije palo je u vodu. Nije bilo lako ispuniti brojne stroge kriterijume i standarde IHF-a sa čijom kancelarijom smo sve vrijeme bili u kontaktu. Takođe, propala su značajna finansijska sredstva koja su tom prilikom utrošena. Međutim, ono sto me raduje je činjenica da smo pokazali da imamo kapacitet da odgovorimo svim zahtjevima organizacije takmičenja takvog formata. Veoma je značajno naglasiti da već sada moramo da razmišljamo o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ono što nas očekuje u doglednoj budućnosti. Tu prije svega mislim na Evropsko prvenstvo za rukometašice koje je u decembru u Danskoj i Norveškoj, eventualno učešće rukometaša na Svjetskom prvenstvu u januaru u Egiptu, kao i odloženi olimpijski kvalifikacioni turnir u martu naredne godine. Navedene aktivnosti nijesu se ni mogle naći u aplikaciji za ovogodišnji konkurs Ministarstva sporta i mladih, iz razloga što nijesmo znali da li će seniorke i seniori uspješno okončati kvalifikacije, odnosno baraž. Imajući u vidu to da su u pitanju značajna sredstva, moramo blagovremeno krenuti i sa planiranjem tih obaveza koje su značajne kako za Savez, tako i za promociju države na međunarodnoj sportskoj sceni.

POBJEDA: Sport je uzdrman zbog korona virusa. U kojem dijelu će najviše da pati i koliko će trajati oporavak?

KAPISODA: Ne samo rukomet, već je prvi put u istoriji stao i globalni sport. Smatram da ćemo ekonomske posljedice osjećati najmanje dvije godine, i to je ono što može da ostavi teške posljedice na ovu našu uspješnu priču. Strah me da nas čeka izuzetno teška godina.

POBJEDA: Da li će RSCG imati problema sa sponzorima?

KAPISODA: Nakon uspješnih nastupa naših djevojaka na Svjetskom prvenstvu u Japanu i momaka na Prvenstvu Evrope u Austriji, razne kompanije i sponzori ponudili su nam saradnju. Ljudi su prepoznali kvalitet, ali i često naglašavali i iskren, patriotski odnos naših sportista prema dresu sa državnim grbom. To je ono što ih je najviše privlačilo. Olimpijski turnir takođe je bio magnet za sponzore, neposredno pred odlaganje turnira imali smo zakazano i formalno potpisivanje ugovora sa dvije velike kompanije. Generalno sponzorstvo bi omogućilo lakše funkcionisanje Saveza u godini pred nama. Sada je, međutim, i to dovedeno u pitanje.

POBJEDA: Ministar Janović preporučio je savezima racionalizaciju budžeta vezano za sredstva koja su već dodijeljena za ovu godinu. Da li je Savez već ušao u taj proces?

KAPISODA: Shodno instrukcijama Ministarstva sporta i mladih dostavićemo na saglasnost izmjenu programa u kome ćemo nerealizovane aktivnosti zamijeniti prijedlogom finansijske pomoći klubovima. Budući da je dio reprezentativnih obaveza otkazan, ta sredstva bi mogla da budu preusmjerena kao direktna pomoć klubovima.

POBJEDA: Dva mjeseca bazični sport je stao, djeca dugo ne treniraju, da li na taj način gubimo neke generacije. Kolika je opasnost ova pauza za djecu koja se bave konkretno rukometom?

KAPISODA: Vjerujem da će naša djeca mnogo lakše podnijeti adaptaciju poslije pandemije nego npr. profesionalci. Povratak u puni trenažni proces, nakon višemjesečne pauze i treninga u kućnom ambijentu, može da bude vrlo opasan. Nakon odluke Izvršnog odbora EHF-a, Crna Gora biće domaćin Evropskog prvenstva 2021. godine za igračice do 17 godina i to je novo priznanje za Rukometni savez, te potvrda povjerenja koje „evropska kuća rukometa“ ima u naše organizacione sposobnosti. Takođe, bićemo domaćini Evropskog prvenstva B divizije za kadete koje je odloženo za januar 2021. godine. Ubijeđen sam da za naše mlade sportiste nema brige.

POBJEDA: Odlučeno je da sve lige stanu, da li je bila opcija da se državni šampionati završe tokom ljeta, makar za seniore?

KAPISODA: Odluka o poništenju liga donijeta je, prije svega, u cilju zaštite zdravlja naših sportista iz razloga koje sam maloprije naveo, te prakse koje su primijenile i brojne države iz regiona koje imaju lige slične našoj (Mađarska, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija itd.) i naravno shodno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, koje još uvijek ni u najavi ne predviđaju sport kao skoriju opciju. U većini naših gradova sportske dvorane pretvorene su u bolnice i takve će ostati ko zna do kad. Neke evropske zemlje, kao što je Francuska, ne planiraju utakmice prije jeseni. Međutim, ukoliko se u jednom trenutku steknu uslovi u smislu ukidanja mjera koje se direktno odnose na održavanje kolektivnih treninga, ukidanja zabrane međugradskog saobraćaja, održavanja sportskih takmičenja bez prisustva publike itd. te zajedničke inicijative većine klubova, odluka se može preispitati.

POBJEDA: Kakva je komunikacija ovih dana sa selektorima, da li tokom ljeta, eventualno, planirate neka okupljanja?

KAPISODA: U stalnoj sam komunikaciji sa selektorima Johansonom i Roganovićem. Za sada je malo vjerovatno da će se reprezentacije okupljati prije jeseni.

POBJEDA: Kakva je komunikacija RSCG sa međunarodnim rukometnim kućama? 

KAPISODA: Moram da naglasim da sa IHF-om i EHF-om imamo direktnu komunikaciju i profesionalan odnos, koji je na vrhunskom nivou. Imamo redovnu komunikaciju o svim važnim pitanjima u evropskom i svjetskom rukometu, učestvujemo na svim važnim događajima koji se organizuju i dajemo doprinos u realizaciji prioriteta navedenih međunarodnih organizacija. I naši prioriteti su slični onima koje imaju IHF i EHF, zbog čega i imamo podršku za sve naše aktivnosti, te povjerenje navedenih adresa, koje je više puta dokazano u proteklom periodu. U tom kontekstu treba naglasiti da ćemo tokom 2021. biti domaćini tri važna međunarodna događaja (Evropsko prvenstvo B divizije za kadete u januaru, olimpijski kvalifikacioni turnir za rukometašice u martu i Evropsko prvenstvo za kadetkinje tokom ljeta), što je sjajna uvertira za Evropsko prvenstvo za rukometašice 2022. čiji smo domaćini zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Slovenijom.

POBJEDA: Selektoru ,,lavica“ Johansonu ističe ugovor krajem godine, kako se odnosite prema tome budući da su OI odložene?

KAPISODA: Tačno je da Johansonov ugovor ističe krajem godine i on je vrlo zainteresovan za produžetak saradnje. Moram priznati da imam vrlo pozitivan stav prema njegovom radu i odnosu, naročito poslije Svjetskog prvenstva u Japanu. Međutim, njegov dalji angažman zavisiće umnogome i od uslova, s obzirom na to da je ova kriza poremetila sve, pa i naše finansije o čemu sam i govorio u odgovoru na jedno od prethodnih pitanja.

 

Izvor

Pobjeda