Povelja „Ivan Crnojević”, kao poseban oblik javnog priznanja, biće posthumno dodijeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu-Mišku Popoviću.

Ovo priznanje dodjeljuje se pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu Cetinje, a uručuje se na svečanosti koju Prijestonica organizuje 4. januara, na Dan osnivanja Cetinja.

Miodrag-Miško Popović rođen je 1. novembra 1942. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu, gdje je započeo i rukometnu karijeru.

Nakon završetka Gimnazije, Miško Popović odlazi u Skoplje i upisuje Tehnološki fakultet, a svoju sportsku karijeru nastavlja u Rukometnom klubu „Vardar”, čiji dres je nosio punih osam godina.

Već 1969. godine vraća se na Cetinje i počinje da radi u Elektroindustriji „Obod”, a iste godine postaje igrač i trener u Rukometnom klubu „Lovćen”.

Rukomet, kao prvi životni poziv Miška Popovića, prožimao se kroz njegov cijeli radni vijek kroz koji je ostavio nemjerljiv sportski doprinos, kako Cetinju i Crnoj Gori, tako i cijeloj sportskoj javnosti. O tome najbolje svjedoči njegova iscrpna sportska biografija.

U Rukometnom klubu „Lovćen”, Miodrag-Miško Popović je bio na poziciji trenera punih 27 godina.

U tom periodu, Miško je sa „Lovćenom” postao višestruki pionirski, kadetski, juniorski i seniorski prvak Crne Gore, višestruki pobjednik rukometnog Kupa Crne Gore, a vrhunac njegove karijere bio je 1988. godine, kada je uveo „Lovćen” u prvu ligu SFRJ.

Tvorac je nevjerovatnih generacija, ne samo Rukometnog kluba „Lovćen”, već i ŽRK „Budućnost”, RK „Cepelin” i RK „Perper”.

Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i diploma, među kojima je i Trinaestonovembarska nagrada koja mu je dodijeljena 1976. godine za ostvarene rezultate u svojoj djelatnosti, koji su od izuzetnog značaja za Prijestonicu Cetinje. U karijeri je obučio preko 130 rukomentih reprezentativaca, četiri olimpijca, a za sva osvojena prvenstva našim selekcijama dodjeljivani su pehari, medalje i plakete.

Preminuo je 21. novembra 2022. godine u 81. godini života.

Povelju „Ivan Crnojević“ do sada su dobili Cetinjani Slobodan-Puro Đurić, Mladen Lompar, Milovan-Milo Janković, Veselin Vujović, Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag-Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub „Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve