U nastavku naše ankete, na 14 pitanja odgovara Marija Jovanović.

Dok se gradila velika generacija koja je konačno pokorila Evropu ona je bila nezamjenjiva, a onda je nakon šest godina u plavom dresu odlučila da napusti Budućnost i potraži nove izazove - samo godinu prije nego je naš velikan osvojio prvi trofej Lige šampiona.

Bez obzira na to, Marija Jovanović je svakako jedan od simbola kluba, sjajni lijevi bek koji je imao toliko nezaboravnih momenata da i ne žali zbog Lige šampiona, piše u Monografiji Budućnosti.

Mara je bila dio generacije koja je na OI u Londonu osvojila srebro, a na šampionatu Evrope u Beogradu podigla veliki pehar.

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Najbolji tim - bez obzira na to što sam sa nekima igrala i na zalasku karijere, pa možda nisu bile na nivou na kojem sam ih ja gledala kao dijete, prvenstveno mislim na Luminicu Dinu, koja je bila jedna od najboljih golmanki. Međutim, kada smo igrale zajedno nije bila ni približno veličini koja je bila onda kada sam počinjala svoju karijeru. Ali, mogu reći da je svojim igrama zaslužila da se nađe na mojoj top listi najboljih sedam na poziciji golmana. Od ostalih, u najboljoj postavi su lijevo krilo Maja Savić, lijevi bek Bojana Popović, srednji bek Ceca Kitić, desni bek Marijana Tirka, desno krilo Olena Jacenko, pivotkinja Ljudmila Bodnjeva.

Najbolji tim od rukometašica sa kojima si igrala?

- Maja Savić, Bojana Popović, Eliz Ozel, Katarina Bulatović, Jovanka Radičević, Oana Manea, Sanela Knezović.

Ko su najbolji igrač i igračica sada, ali i svih vremena?

- Najbolji rukometaš sada Sander Sagosen, a svih vremena definitivno Ivano Balić. Kod rukometašica trenutno Kristina Neagu. Iako je imala dosta povreda, kvalitetom je sigurno daleko ispred svih, a svih vremena Bojana Popović.

Sa kim si najbolje sarađivala na terenu?

-  Pa, sigurno sa Jokom, magnet za loptu. Uvijek je tu kad pomisliš da nemaš gdje više sa loptom.

Kojim dometima stremiš?

- Stremim da u životu radim stvari koje volim, da budem srećna.

Koji rezultat nikad nijesi zaboravila, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- To je srebro sa OI u Londonu i evropska zlatna medalja. Negativan: posljednje OI i nažalost moje posljednje utakmice u najdražem dresu! Imale smo kvalitet i sve što je potrebno, ali nažalost ne i glavu da neke stvari prevaziđemo.

Šta si najmanje, a šta najviše voljela da radiš na treninzima?

- Najmanje sam voljela da radim testiranja i, naravno, trčanje bez lopte. Voljela sam igru dva na dva, tri na tri, sve što ima veze sa tehnikom i loptom.

Da nijesi bila rukometašica, šta bi bila?

- Oduvijek sam voljela sport i mislim da imam talenta za većinu sportova, tako da neka to bude neki drugi sport.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Vjerovatno da to nećemo nikad saznati. Mislim da čovjek kada voli ono što radi, bude izuzetno kreativan i  u drugim poslovima. Voljela bih da sam se možda više posvetila stranim jezicima, jer volim i mislim da i za to imam talenat.

Omiljena knjiga?

- „Sidarta”.

Omiljeni film?

- „Blistavi um”.

 Najbolja prijateljica u sportu?

- Sonja, Sanela i Marija.

Hobi?

- Fotografija, planinarenje...

Najbolji savjet u vremenu pandemije?

- Kada izađemo iz svega što nas je zateklo posljednjih dana, cijenimo malo više prirodu i čuvajmo je koliko je to moguće. A za sad, ostanite zdravi i čuvajte naše najstarije.

Pratite nas!