EHF je predstavio novi kalendar evropskih takmičenja, koji je izazvao mnogo polemika.

Najviše oko završnih turnira Lige šampiona, koji bi trebalo da se održe 22. i 23. avgusta u Kelnu za muškarce, odnosno 5. i 6. septembra u Budimpešti za žene.

To će dovesti do velikih previranja, jer bi moglo da se dogodi da Sander Sagosen od 22. do 28. juna izbori plasman na fajnl-for sa Pari Sen Žermenom, a da onda na njemu igra sa Kilom?!

U istoj situaciji su brojni igrači (Blaž Janc ide iz Vive Kjelcea u Barselonu, Rodrigo Korales iz PSŽ-a u Vesprem), između ostalih i Đurđina Jauković, koja je članica Budućnosti do 30. juna, a onda prelazi u Brest.

Podgorički klub će ostati i bez Emil Sando, vjerovatno i Matee Pletikosić, Anastasije Babović i Nine Bulatović, a veliko je pitanje da li će biti dozvoljeno novim igračicama (Barbara Arenhart, Andrea Lekić i Valerija Maslova) da nastupe, jer je poznato da u istoj sezoni ne može da se igra za dva kluba u Ligi šampiona.

Ista situacija je i sa fajnl-forom EHF kupa, koji je pomjeren za 29. i 30. avgust.

Zato su brojni igrači ljuti na EHF. Slovenac Blaž Janc je upitao da li je novi kalendar prvoaprilska šala, Mikel Hansen poručio da komplikovana slagalica nije dobro riješena, a Rasmus Lauge poručio da je “ovo glupost na mnogo načina”.                            

Novi kalendar je pokušao da odbrani prvi čovjek evropskog rukometa, Mihael Viderer, u razgovoru za sajt EHF.

- Očigledno je da neigranje donosi samo troškove, bez ikakve dobiti. To se dešava nama, a posljedično i našim partnerima u Kelnu, Berlinu i Budimpešti. To je razlog zbog kojeg smo definisali nove datume i učinićemo sve što je u našoj moći da organizujemo naše glavne događaje - rekao je Viderer.

Predsjednik EHF-a nije ponudio odgovore na pitanja za koje klubove će nastupati igrači, jer finalni turniri su u novoj sezoni, već je poručio da će se o tome na vrijeme raspravljati. Na konstataciju da nije idealno da se turniri organizuju usred priprema za novu sezonu, samo je odgovorio:

- Dozvolite mi da vas pitam - šta je trenutno idealno? Svi koji rade u našem sportu i za njega, učiniće sve da sačuvaju kvalitet našem takmičarske strukture.

Pratite nas!