Evropska rukometna federacija je prije nekoliko dana odredila najvećih 10 pojačanja u Ligi šampiona za rukometaše, sada je izabrača i Top 10 transfera kod rukometašica.

Iako je Budućnost dovela svjetsku i evropsku prvakinju sa Francuskom, Alison Pino, i šampionku planete sa Brazilom Barbaru Arenhart, na listi je samo jedna nova igračica „plavih” - Andrea Lekić.

Najbolja igračica svijeta u 2013. je 3. na listi, iza Nore Merk i Lois Abing.

Na listi Top 10 transfera nema ni Đurđine Jauković, koja je prešla iz Budućnosti u Brest.

10. Jelena Mihajljičenko (Lada - CSKA)

Jedna od najvećih nada svjetskog rukometa će debitovati u Ligi šampiona. Lijevi bek, koji u septembru slavi 19. rođendan, sa Rusijom je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu, a u januaru bila najbolja igračica Evrope u izboru EHF-a zbog 37 golova na četiri utakmice u EHF kupu.

9. Tjaša Stanko (Podravka - Mec)

Najbolja mlada igračica Lige šampiona u sezoni 2017/2018. drugu godinu zaredom seli, ovog puta u veliki klub. Sa 22 godine, Stanko se već dokazala u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji, a brzina i lucidnost bi trebalo da joj budu adut kod Emanuela Majonada.

8. Emili Belk (Tiringer - FTC)

Zablistala je na Svjetskom prvenstvu u Japanu i privukla pažnju na sebe. FTC bi mogao da bude pravi izbor za nju.

7. Ksenija Smits (Mec - Bitighajm)

Mnoge njemačke zvijezde su otišle u inostranstvo, ali se jedna vraća kući. Nakon oporavka od teške povrede ramena, Kseniji Smits je bio potreban novi početak. Osim nje, u Bitighajm su stigle Trine Estergard, Stine Jorgensen i Emili Sando, njemački tim bi mogao da bude opasan.

6. Grejs Zadi (Mec - Rostov)

Sjajni srednji bek, snažnog karaktera, ulazi u najbolje godine karijere. Biće zanimljivo gledati kako će sarađivati sa Anom Vjahirevom. Mogle bi da budu fenomenalan tandem.

5. Aleksandrina Kabral Barbosa (Nant - Bukurešt)

Bukureštu je nakon odlaska Lekić i Merk bilo potrebno veliko ime u bekovskoj liniji, 34-godišnja Španjoka je baš to. Igrala je sjajno na Svjetskom prvenstvu u Japanu, bila u idealnom timu, i vratila se u orbitu.

4. Lora Gloze (Mec - Đer)

Još jedan odlazak iz Meca. Lora Gloze prvi put u karijeri ide u inostranstvo, i to u najbolji klub na svijetu. Oporavlja se od povrede ligamenata koljena, ali neće morati da žuri, jer je Đer doveo i Silje Solberg, a ostala je i Amandin Lejno.

3. Andrea Lekić (Bukurešt - Budućnost)

Jedan od najkonstantinijih i najboljih srednjih bekova u posljednjoj deceniji konačno je stigla u Budućnost. Pored Milene Raičević i Alison Pino vodiće napad kluba koji želi da se vrati u sami vrh evropskog rukometa, a dobro zna šta je čeka u Podgorici.

- Igrala sam dugo godina protiv Budućnosti, znam njen sistem i vjerujem da ću se uklopiti. Očekujem velike rezultate, ambicije moraju da budu visoke. Mislim da je ovo pravi potez. Igranje za Budućnost i nošenje ovog dresa znači da moraž da se boriš kao lav - rekla je 32-godišnja Srpkinja.

2. Lois Abing (Rostov - Odenze)

Nakon frustrirajuće prve polusezone, Lois Abing je dominirala na Svjetskom prvenstvu, osvojila zlato sa Holandijom i bila prva golgeterka sa 71 pogotkom.

U najboljim je godinama i bila bi broj 1 kod mnogih, da nije djevojke koja se vratila kući.

1. Nora Merk (Bukurešt - Vajpers)

Dugo pati sa povredama, imala je čak 10. operaciju koljena, ali poručuje da je zdrava i spremna. A kad je takva, Nora Merk je nezaustavljiva i jedna od najboljih na planeti.

Primarni razlog za povratak u Norveškoj je tužna porodična situacija, ali je gladna trofeja. Ko zna, možda sa Vajpersom napadne i evropski tron.

Pratite nas!