Fenomen Budućnosti i reprezentacije Crne Gore se najviše cijeni u zemljama koje su mnogima sinonim za rukomet - Danskoj i Švedskoj.

Nekada je dvostruki olimpijski šampion, Danac Jan Pitlik, dolazio na treninge Dragana Adžića da bi napredovao, a ovih dana u Podgorici borave Henrik Signel i Jane Ekman.

Trenerski tandem švedske ženske reprezentacije je stigao u Podgoricu da razmijeni mišljenja sa trenerima najtrofejnijeg crnogorskog kluba.

Signel i Ekman su predstavili i strategiju razvoja rukometa, koju je uspostavio Rukometni savez Švedske, jer su Skandinavci shvatili da svaki klub radi na drugačiji način.

- Najveća razlika između nas i Crne Gore je to što imamo mnogo više igrača i u muškom i ženskom rukometu. Zato je važno da se prate različite etape u razvoju mladih igrača, koje je uspostavio naš Savez. Kod nas treneri u svakom klubu rade na različit način, a ovdje, pogotovo u Budućnosti, svi poštuju isti sistem - rekao je Ekman za MNErukomet.

Nekada je razlika između balkanskog i skandinavskog rukometa bila ogromna, sada je mnogo manja, ali je i dalje vidljiva.

- Postoje razlike, ali na vrhunskom međunarodnom nivou su sve manje i svi timovi igraju veoma slično. Još, ipak, postoje male razlike. Igrači sa Balkana su umješniji sa loptom, nadareniji kao individualci, a odlika skandinavskog rukometa je kolektivnost. Ali, sada je sve to sličnije, jer svi shvataju da morate da budete jaki i kao individualci i kao tim - ističe Ekman.

Tokom predavanja, trenerski tandem švedske reprezentacije je govorio da se rezultati od mlađih selekcija nacionalnog tima očekuju tek od juniorskih dana. Cilj je da se igrači do tada posvete edukaciji, kako se ne bi neki korak preskočio u jurenju za rezultatom.

- Od 13. godine se u klubovima igra za rezultat, ali je za nas najvažnije da imamo obrazovane trenere, koji mogu da edukuju igrače. Edukacija je ključna stvar za naš Savez, kako se ne bi preskočio neki korak u razvoju igrača.

Jeste li nešto naučili u Podgorici?

- Gledali smo treninge Budućnosti i imali razgovore sa oba trenera i psihologom, kako bismo shvatili kako oni rade sa manjom bazom igračica. Moraju da budu veoma dobri, jer imaju jako malo igračica na raspolaganju. Uradili su sjajan posao tokom svih ovih godina, jer je Budućnost jedan od najboljih timova, a Crna Gora među najboljim reprezentacijama na svijetu. Mnogo stvari rade na odličan način. Uče stalno, konstantno unaprjeđuju svoje vještine i trude se da prate međunarodne trendove. Od njih može da se uči - zaključio je Ekman.