Iako su opet bili oslabljeni, bez dva igrača iz startne postave, prve zamjene i važnog pivota, rukometaši Crne Gore su odigrali izvanredno na gostovanju Švedskoj.

Nažalost, ne i dovoljno za senzaciju - svjetski vicešampion je u Lundu slavio 27:24 i ostavio „lavove” u teškoj poziciji kada je u pitanju borba za plasman na Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj.

Krajem aprila i početkom maja, Vasko Ševaljević i drugovi će prvo morati da savladaju Kosovo u gostima i da potom pokušaju da uzmu bar bod Šveđanima na svom terenu, kako bi im protiv Rumuna bila dovoljna bilo kakva pobjeda za plasman na EHF Euro.

Ako opet izgube od Šveđana, protiv Rumuna će im biti neophodna pobjeda dvocifrenom razlikom, kako ne bi došli u situaciju da strepe da li će kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije nastupiti na kontinentalnoj smotri.

Crna Gora je odlično počela meč u Lundu i na krilima Branka Vujovića, koji je u hijerarhiji iza odsutnih desnih bekova iz Bundeslige, Stefana Čavora i Vladana Lipovine, bila ravnopravna i posljednji put vodila  u 13. minutu (8:7).

Švedska je tada uzvratila sa četiri vezana pogotka i preokrenula na 11:8, da bi Miloš Vujović i sedmerca i Nebojša Simović nakon sjajne asistencije Miloša Božovića smanjili na 11:10.

„Lavovi” do kraja više nijednom nisu bili tako blizu, mada nisu imali ni veći minus od četiri gola.

Nije to dozvolio ni Nebojša Simić, koji je imao nekoliko spektakularnih odbrana, a na pet minuta do kraja, pri rezultatu 25:23, majstorski odbranio sedmerac Hampusu Vaneu.

Na suprotnoj strani je, međutim, Mikael Agefors zaustavio šut Božovića iz teške situacije, a Džim Gotfridson na tri minuta do kraja iznudio novi penal. Niklas Ekberg je preuzeo odgovornost, Simić dodirnuo loptu, ali nedovoljno da spriječi da uđe u gol.

Božović je smanjio na 26:24, ali je minut i po prije kraja Ekberg iz novog sedmerca stavio tačku na meč...

Ako je za utjehu, Roganovićevi puleni su pokazali da mogu da se nose sa vicešampionom svijeta i da 30. aprila mogu ne samo da im uzmu bod, već i da ih sruše kao i vrelog ljeta 2012. u Podgorici i 2017. u Nikšiću.

ŠVEDSKA - CRNA GORA 27:24 (15:13)

Lund - „Sparebanken arena”. Igrano bez prisustva gledalaca. Sudije: Mažeika i Gatelis (Litvanija). Sedmerci: Švedska 4 (2), Crna Gora 6 (6). Isključenja: Švedska 10, Crna Gora 16 minuta. Crveni karton: Grbović (Crna Gora) u 54. minutu.

Švedska: Agefors (pet odbrana), PALICKA (šest odbrana), KARLSBOGARD 2, Johnson, EKBERG 8 (2), D. Peterson, VANE 2, F. PETERSON 2, Klar 1, Pelas 3, LAGERGREN 2, GOTFRIDSON 3, Person 3, Sunefelt, Bergendal, Lindskog 1.

Crna Gora: Mijušković, SIMIĆ 1 (osam odbrana i dva sedmerca), Bakić, Dragašević, LAZOVIĆ, Čepić, B. VUJOVIĆ 6, Radović, M. VUJOVIĆ 6 (6), Simović 1, ŠEVALJEVIĆ 4, BOŽOVIĆ 5, LASICA, Vujačić, Grbović 1.

Pratite nas!