U Podgorici 11. juna i Zenici 23. septembra, umjesto već ustaljenih varnica kada igraju selekcije iz bivše Jugoslavije, cijeli svijet je gledao kako navijači Crne Gore i Bosne i Hercegovine poštuju jedni druge, kako na brdovitom Balkanu još ima normalnih ljudi...

Tada je u igri bilo mjesto u fudbalskoj eliti, u A Ligi nacija, a večeras (20 časova) ulog nije toliko velik. Zapravo, jeste samo za rukometaše Crne Gore - ako savladaju “zmajeve”, izabranici Zorana Roganovića će biti jednom nogom na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

„Lavovi” su prije četiri dana rutinski porazili Kosovo u „Bemax areni” (29:20), dok je tim Irfana Smailagića dan kasnije gotovo istovjetnim rezultatom poražen u Sloveniji (28:20).

Zbog toga je jasno da bi trijumf Vasku Ševaljeviću i drugovima širom otvorio vrata Njemačke, jer je teško očekivati da bi u slučaju trijumfa u dvorani „Mirza Delibašić” praktično osigurali jedno od prva dva mjesta u grupi 7.

„Poslije dobre partije u srijedu protiv Kosova, odgledali smo utakmicu Slovenija - BiH. Analizirali smo protivnika i sigurni smo da će biti teško. Vidjeli smo u Mariboru veliki broj navijača BiH, siguran sam da će i u Sarajevu dvorana biti puna i da će biti prava atmosfera. Vjerujem da imamo dobre šanse da odigramo dobar meč i da možemo da se nadamo pobjedi”, istakao je Roganović.

U Rukometnom savezu BiH je turbulentno, pa je legendarni Irfan Smajlagić treći selektor u posljednjih sedam mjeseci. Olimpijski šampion iz Atlante 1996. sa Hrvatskom i bronzani iz Seula 1988. sa SFRJ je odlučio da za ovu akciju precrta nekoliko važnih igrača, zbog toga bi i posao trebalo da bude olakšan.

„Puno toga još ne štima u njihovoj igri, proces je u toku, za razliku od nas. Na nekim pozicijama je ta saradnja nešto slabija, ali poznajući Smajlagića siguran sam da će njegov tim izgledati bolje nego u Mariboru. Očekujem da će nam parirati na pravi način, biće to muška utakmica”.

Roganović je svjestan da njegov tim čeka sjajna atmosfera.

„BiH uvijek ima sjajnu podršku, bez obzira na to u kojem gradu igra, skoro je to atmosfera kao kod nas. Siguran sam da će publika biti u prilici da uživa, a igrači jedva čekaju početak, jer vole da igraju takve utakmice. Zbog toga smo i tu, tako da treba da uživamo i u vreloj atmosferi koja nas očekuje”, poručio je selektor.

„Lavovi” imaju mnogo napadačkih opcija, ali je najveća opasnost po sve odbrane Branko Vujović. Desni bek iz Nikšića, koji je ovog ljeta iz Kjelcea prešao u Hanover, vjeruje u nova dva boda.

„Pokazali smo na startu kvalifikacija da smo spremni i koncentrisani na ovo okupljanje. Možemo da se nadamo pobjedi u Sarajevu, koja bi nam mnogo značila u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo”, istakao je jedan od trojice Vujovića u nacionalnom timu.

BiH je samo tri puta igrala na velikim takmičenjima - 2015. na Svjetskom prvenstvu u Kataru je zauzela 20. mjesto, a kao 23. završila šampionate Evrope 2020. i ove godine. Jasno je da je kvalitet na strani Crne Gore, ali će domaći imati sjajnu podršku sa tribina.

„Sigurno neće biti lako, svako voli da igra pred svojim navijačima. Kao što nas naši navijači vode do pobjeda u Crnoj Gori, tako i publika daje krila Bosancima na svakom meču na domaćem terenu. Mislim da imamo kvalitet da dođemo do dobrog rezultata, da smo značajno iskusniji i da možemo da se nosimo sa svim tim okolnostima”, naglasio je 24-godišnjak iz grada pod Trebjesom.

„Zmajevi” su ubjedljivo poraženi u Mariboru, ali to ne zavarava „lavove”.

„BiH ima vrlo dobre igrače koji igraju u ozbiljnim klubovima. U nekim trenucima su čak i pokazali da mogu da se nose sa Slovenijom, ali su poklekli u 2. poluvremenu. Još je rano da kažemo da bi nam pobjeda otvorila vrata Evropskog prvenstva. Sigurno je ipak, da bi nam dosta značila, tako da ćemo izaći maksimalno koncentrisani i dati sve da dođemo do pobjede”, zaključio je Vujović.

Pratite nas!