Marija Jovanović priželjkuje promjene u vrhu, očekuje borbenu, timsku Crnu Goru i strpljivu do kraja na premijeri sa Španijom. Bivša crnogorska reprezentativka i kapitenka, a danas ambasadorka šampionata Evrope, smatra da je privlegija nastupati pred svojim narodom.

- Za mene bi bilo veliko zadovoljstvo da igram kod kuće i bila mi je želja da ovakvo takmičenje igram pred svojom publikom. Sigurna sam da djevojke neće dozvoliti sebi propust, loš osjećaj i daće sve od sebe. Svaka greška se oprašta kada se boriš - kazala je Jovanović.

Gužva je u vrhu, svi žele u Ljubljanu, a šta ,,lavice” moraju da urade kako bi sa maksimalnim brojem bodova otišle u glavnu rundu?

- Zadržati hladnu glavu, a teško je isključiti se pod emocijama. Svi priželjkujemo punu dvoranu, a onda očekujemo da se djevojke potpuno isključe. Ipak taj osjećaj često nosi ekipu i daje dodatni atom snage, Zajedništvo je presudno, ne bih govorila o taktici, ali da se drže zajedno sigurna sam da hoće. Treba da znaju - svako prvenstvo je privilegija, a reprezentacija je puno više od svih nas. Uvijek nas je zajedništvo držalo i nikada nijesmo odustajali.

Poznaje mnoge španske reprezentativke, odlično zna stil ,,furije”.

- Generalno, španska škola rukometa nam ne leži. Bukvalno od rođenja uzimaju loptu. Imaju osjećaj za prostor, finte, nezgodne su, a i generalno mi drugačije igramo. Uz to su i brze. Imala sam priliku da igram sa dosta njih - ima rješenja i za to. Sjećam se Pene, ne postoji igrač, dok sam igrala, da je imao takav osjećaj za prostor. Nadam se da će se zbuniti od pune ,,Morače”.

Sve je isto, kaže Jovanović.  

- Ne mogu oni da igraju kao mi, ali ni mi kao oni. Znači dosta kada si spreman sa glavom. Uzdam se da će pomagati jedna drugoj, što će, u suštini, biti najvažnije. Mislim da bi svaku od nas prešle jedan na jedan, ali ako se u pravo vrijeme budu pomagale, možda ih zbunimo i navedemo na greške. Definitivno će tim pobijediti, to je nešto što može da nas odvoji. A možda one ne daju maksimum. Možda naš maksimum bude bolji.

Vrijeme je da se vodeće reprezentacije pomjere sa trona.

- Živim za to da se neke stvari promijene. Svaka čast Norveškoj, ali je potrebno nešto novo da se desi, možda drugačiji rukomet da se igra. Mislim da većina reprezentacija ima blokadu od Norveške, ali ne i mi. Nadam se da će neke nove reprezentacije da isplivaju.