Veselin Vukotić, rektor Univerzita Donja Gorica, održao je danas motivacioni govor kolektivu Ženskog rukometnog kluba Budućnost. I to u danu kada najtrofejniji crnogorski klub slavi 71. rođendan.

- Postoji neka sila iznad nas koja je to uredila. Najbolji i najpoznatiji kolektiv, od kojeg učimo, a imamo i što je na UDG. Mislim da sam jedan od rijetkih kojem trener Dragan Adžić nije spremio taktiku, rekao mi je: „Pričajte šta god hoćete”. Nikad u životu nijesam održao isto predavanje, kao što niko od vas nije odigrao istu utakmicu. Od malih nogu sam u sportu, od poljane, betonskih terena, trenirao sam fudbal i karate, nesuđeni sam fudbaler Partizana iz Beograda - kazao je Vukotić.

Vukotić je u uvodnom izlaganju istakao značaj privilegije bavljenja sportom i još nešto:

- I da ste u takvom klubu, sa takvim ljudima, gdje su Adžo, Rada, Bojana, Maja... Vi ste priveligovani sloj društva, to se postaje zasluženo. Treba učiti od sporta, od ljudi sa kojima radite, trebaće vama i vašoj djeci. Sport nije titula, sport je škola duha, hrabrosti i suprotnost neodgovornosti i sebičnosti. Sport nije van ukupnog života, sport mora da ostane uvijek u vama.

Sport sam po sebi donosi diplomu za život.

- Znati i razumjeti nije isto, a nije dovoljno ni razumjeti, jer moraš biti efikasan da to uradiš. Naučite da učite od života. Najvažnije obrazovanje je ono koje čovjeka osposobljava. I cijenite one koji rade - poručio je Vukotić gostima iz ŽRK Budućnost.

Vukotić je napomenuo koliko jaka emocija utiče na sportska vrhunska dostignuća i koliko je važno cijeniti rad.

- Cijenimo one koji rade, a ne ko šta priča, jer je to opasnost od praznogovorništva.

Biti hrabar i originalan to je sve. U sportu može biti presudan faktor. 

- Uzaludno vam je sve znanje rukometa ako ste kukavica, ako nemate strasti. Sve dok imitirate druge i dok imate strah od drugih, nijeste pronašli sebe. Morate imati strpljenja i shvatiti potrebu evolucuje, postepenosti, jer sve ima prirodni tok sazrijevanja.

Talenat u sportu može biti ponekad i zamka.

- Ne oslanjajte sa na talenat, pokušajte da imate viziju sebe.

Samopozdanje i vjera su posebne vještine. Bez njih se ne može naprijed.

- Vjera proizlazi iz iskustva, a samopouzdanje je važno za uspjeh u životu. A sve to dolazi iz velikog rada.

Evo kako je Vukotić objasnio klicu uspjeha.

- Šta je srž uspjeha ŽRK Budućnost? Treba imati nešto - petlju. I treba biti hrabar. Naravno, uspjesi su dragi, ali od njih se ne živi, već uči za buduće uspjehe.

Tim osvaja, tim pobjeđuje, tim se gradi, dugo, studiozno i bez okolišanja. Bez duha i hemije svaki korak je nesiguran korak.

- Morate da imate karakterne osobine za tim. Tim se ne pravi komandom. Mora da postiji hemija, nevidljivi procesi koji povezuju osjećaj sa emocijama, koje treba razvijati. Što je znanje manje, to je ego veći, kad je znanje nula, ego je beskonačan. Ego je sa jedne strane dobar, ali je sa druge velika prepreka. U timu nema konkurencije, u timu ima samo saradnja. Konkurencija je kad se boriš sam sa sobom, kad se boriš da danas budeš bolji nego juče, a sjutra bolji nego danas! Tu je tajna uspjeha, smisla života,  sreće i uslov napretka.

Pratite nas!