Krajem 2021. godine, Suzana Lazović je otišla na put kojim se rjeđe ide - u Kinu.

Nekada sjajna pivotkinja i jedna od članica zlatne generacije crnogorskog rukometa je preuzela juniorsku reprezentaciju Kine, sa kojom je prošlog ljeta došla u Mađarsku i igra u ligi centralne regije.

Sa djevojkama rođenim 2004. godine i mlađim, Suza je napravila sjajne rezultate, zbog čega je danas produžila ugovor do ljeta 2024.

- Prvi ugovor je bio na godinu, a kada je odlučeno da ekipa dođe u Mađarsku, produžili smo saradnju do juna 2023. Prvenstveni cilj nam je bio da uđemo u prve četiri ekipe, ali smo u prvom dijelu sezone upisale 10 pobjeda na 10 utakmica, pa su apetiti porasli. Postavile smo smo cilj da u drugom dijelu sezone pokušamo da osvojimo 1. mjesto i uđemo u viši rang. Drugi dio sezone smo počele odlično, upisale još četiri pobjede i stigle blizu ostvarenja cilja. Tada su i krenuli pregovori za produžetak ugovora - kaže Lazović za MNE rukomet.

Kruna rada trebalo bi da bude plasman na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Sjevernoj Makedoniji.

- U razgovorima o daljoj saradnji pričali smo o planovima i ciljevima, a glavni je da se kvalifikujemo na SP u Sjevernoj Makedoniji 2024. Četiri ekipe se Azijskog šampionata, koje se održava od 30. juna do 10. jula u Hong Kongu, direktno će se kvalifikovati, a drugi cilj je da uđemo u osam najboljih selekcija na svjetskom prvenstvu.

Uz kineske igračice i članove stručnog štaba, uz Suzu su od dolaska u Sekešfehervar i dva dobro poznata lica - nekadašnja golmanka reprezentacije Srbije, Katarina Tomašević, i kondicioni trener iz Podgorice Gvozden Bulatović, suprug slavne crnogorske rukometašice Anđele Bulatović.

- Po dolasku u Evropu, potrudila sam se da oformim svoj stručni štab, uz dio kineskog, aktiviranjem trenera golmana Katarine Tomašević i Gvozdena Bulatovića kao kondicionog. Njihov doprinos je nemjerljiv, ekipa bi bez njih sigurno bila mnogo dalje od cilja. Tim ljudi koji je radio sa ekipom se susreo sa mnogo drugačijim kulturološkim stavovima i razmišljanjima, a osim toga i tehničko-taktičkim nedostacima. Postavili smo prioritetne stvari za promjene i krenuli u nove pobjede i ostvarenja.

Cilj je bio da se ekipa što prije dovede u fizičko stanje da može da se nosi sa rivalima.

- Sama fizička i kondiciona priprema je bila nešto na šta smo stavili akcenat da bi djevojke na adekvatan način mogle da isprate evropski stil igre. Sistem u Kini zahtijeva veliki broj treninga, a Gvozden je posložio program u skladu sa tim, jer u sedmičnim mikrociklusima imamo po 11-12 treninga u trajanju od minimum dva i po do tri sata, kako bismo se adaptirali na zahtjeve Rukometnog saveza Kine. Najbitnije je da se do sada nismo susreli ni sa jednom povredom igrača.

Suzana Lazović je na kraju imala poruku.

- Vjerujem da će se 2023. nastaviti putem uspjeha kako je krenula i 2022. i da će Kina uspjeti da se sa nama vrati na stare puteve uspjeha i ispiše dugo čekanu rukometnu istoriju.

Pratite nas!