Koja je to tajna najuspješnijeg početka EP u posljednjih 18 godina? Islanđani odgovaraju: zajednički cilj i iskustvo starijih igrača sa mlađom generacijom!

Island će u posljednjoj utakmici grupu E u Malmou ući kao jedina ekipa sa šansom da preuzme vrh tabele. Pobjedom ili remijem nad Mađarskom u srijedu, u posljednjem preliminarnom kolu, Island će osvojiti prvo mjestu i sigurno će sa dva boda preći u sljedeću fazu, bez obzira da li će im se pridružuti Mađarska ili Danska.

Island nije imao tako uspešan početak EP od 2002. To je bilo posljednje izdanje u kojem su zabilježili dvije pobjede u preliminarnom kolu. Ako poraze Mađarsku ovo će biti najbolji početak takmičenja.

Islanđani, u grupi sa svetskim i olimpijskim šampionom Danskom, zatim Mađarskom i Rusijom, nisu bili favoriti, ali dosadašnji nastupi jasno su pokazali da bi mogli biti favoriti da urade mnogo više od prolaza u glavnu rundu.

 Island je takmičenje otvorio jednim od najvećih rezultata ikada, uzbudljivom pobjedom od gola nad Danskom, koja ih je odmah označila kao jedan od najzanimljivijih timova na prvenstvu.

- Da biste pobijedili Dansku, morate da odigrate skoro savršenu igru, mislim da smo igrali vrlo dobro u odbrani i u napadu. Imali smo dobar plan igre prije utakmice i pratili smo ga do kraja. U napadu smo napravili nekoliko grešaka, a mislim da je bilo samo pet tehničkih do kraja. Igrali smo sa ne toliko različitom taktikom. Bili smo vrlo precizni u onome što smo željeli da radimo, a to je značilo da vrlo dobro slijedimo plan igre - rekao je trener Islanda Gudmundur Gudmundson.

Island je nakon startnog trijumfa bio oprezan, jer uspešno otvaranje nije bila nepoznata situacija - na dva prethodna EP srušili su moćne protivnike u svojim prvim mečevima prije nego što su izgubili na sljedećim i bili eliminisani. Čak i 2014. godine, gde je Island zauzeo peto mesto, dobili su prvi meč, a naredni izgubili. Zbog toga su željeli da izbjegnu ponavljanje prošlih iskustava.

- Nakon što smo malo proslavili, kao tim smo razgovarali o tome još u dvorani, na spratu, poslije utakmice. Upravo smo razgovarali o onome što smo doživjeli na dva posljednja evropska prvenstva. Željeli smo da ostanemo fokusirani i nastavimo dalje.

Island je to učinio, konačno, i sa stilom. U drugom kolu porazili su Rusiju sa 11 golova i upisali najubjedljiviju pobjedu na EP.

- To je trenutak koji mnogo njegujemo - rekao je  selektor.

Jedan od važnijih aspekata uspješnosti Islanda u njihovim ciljevima bilo bi iskustvo koje su stariji igrači prenijeli na mlađe. Tokom zagrijavanja u meču sa Rusijom, kapiten Sigurdson, koji je osvojio  bronzanu medalju sa Islandom na EP 2010, razgovarao je sa svojim timom nekoliko minuta.

Šta je Sigurdson podijelio sa svojim timom?

- To je nešto o čemu razmišljam prije svake utakmice. Okupim momke i razgovaramo zajedno, rekao je Sigurdson, koji sa 40 godina nije siguran da će učestvovati na još jednom takmičenju. - Pokušavam i pokušavao sam da im dam samo nekoliko smjernica za igru i za budućnost i ono što smo radili u prošlosti. Dok god to pomaže, nastaviću to da radim. To je naša privatnost i trenutak koji njegujem puno. Pretpostavljam da će to biti jedan od trenutaka koji će mi nedostajati.

Kao što je Gudmundson istakao, stariji igrači dijele dragocjeno iskustvo, a Sigurdson se slaže da je veoma važna njegova uloga da pomogne mlađima da zadrže fokus.

- Lako se oduzeti. Sjećam se, mojih prvih Olimpijskih igara. Bio sam u strahu. Stariji sportisti su nas savjetovali kako je to u olimpijskom selu i sve ostalo.

Na konferenciji za novinare mnogi danski mediji bili su danas prisutni kako bi razgovarali o činjenici da Island ima važan uticaj na šansu Danske za drugi krug.

- Sada smo dobili pažnju zbog toga što je danska sudbina u našim rukama. Sada svi govore o tome hoćemo li ili nećemo pobijediti. Dakle, mi nismo glavno jelo, samo smo predjelo! To je stvar koju znamo i prihvatamo i na koju smo navikli. Ali, isto tako, znamo da nismo jedan od najvećih favoriti, nismo ni jedna od najvećih zemalja ovdje, ali, barem uživamo u trenutku  - poručio je Sigurdson.

 

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve