Očekuje se spektakularno prvenstvo Evrope sa 24 reprezentacije - najviše do sada.

U toku su pripremni mečevi, utisci se sumiraju, a bez obzira na probleme nekih učesnika sa povredama, nakon prazničnog perioda, neke stvari su, makar na papiru, malo jasnije. Kao paket favorita koji se izdvaja, a koji se uvijek može dopuniti sa nekim iznenađenjima.

Zanimljivo da je na EHF sajtu reprezentacija Hrvatske izostavljena sa spiska od šest kandidata za visok plasman.

Krenimo redom:

 

Danska

Trener Nikolaj Jakobsen napustio je ulogu trenera u Rajn-Nekar Levena  kako bi se u potpunosti posvetio vođenju danskog nacionalnog tima. Nije morao donijeti značajnije promjene u timu koji je prošle godine osvojio trofej na Svjetskom prvenstvu, a ključni igrači poput Hansena,  braće Landin i ostalih imaju  cilj da osvoje još jednu zlatnu medalju na EHF EURO 2020.

Hansen, koji je postigao 1000 golova za nacionalni tim, opet će biti ključni igrač Danske, dok desni bek Svan se oporavlja od povrede i vjerovatno neće biti spreman za start prvenstva. Igraju u Švedskoj, bodriće ih na hiljade danskih navijača. Ekipa će sigurno dobiti pojačanje kad god im bude zatrebalo.

 

Francuska

Francuska ako osvoji turnir  ostvariće siguran prolaz na Olimpijske igre.

- Naučili smo se na svojim greškama i sada smo na najvišem nivou, rekao je selektor Didie Denar, nakon što je Francuska izgubila posljednja dva velika polufinala na EHF EURO 2018. i na Svjetskom prvenstvu 2019. godine.

Francuska će na EP bez Kentana Maea i Luke Karabatića, zbog čega će morati i napad i odbranu poboljšati.

Ipak je francuska ekipa u oktobru osvojila Zlatnu ligu i ima iskustvo i snagu da se takmiči na najvišem nivou.

Uz sve što je na stolu, Denar vjeruje da će učiti na svojim greškama i voditi Francusku do zlatne medalje, prvi put u karijeri kao trenera.

 

Švedska

Pod uslovim da stignu do finala, Švedska će na domaćem terenu igrati osam utakmica u tri grada - Geteborgu, Malmeu i Stokholmu. U Hrvatskoj su prije dvije godine bili iznenađenje, stigli su do finala i vodili protiv Španije na poluvremenu, ali ih je u nastavku poremetila besprekorna španska ekipa. Onda kada je takmičenje održano u Švedskoj prije 18 godina osvojili su pehar, a sa četiri EHF EURO trofeja, jednim više od Francuske,  i dalje su rekorderi. Kristjan Anderson još će voditi ekipu na EHF EURO 2020, iako je prošlog ljeta preuzeo njemačku ekipu. Sada svoj posao, u nacionalnom timu, dijeli sa klupskim dužnostima. Jezgro tima je netaknuta u protekle tri ili četiri godine, i zbog toga se Švedska može nadati medalji.  Povratnik Džim Gotfridson, kao i bekovi Albin Lagergren i Lukas Nilson, uz sjajne golmane  Andreasa Paličku i Mikaela Apelgrena, mogu izazvati noćne more protivnicima.

 

Španija

Nosioci titule nisu bili najveći favoriti u Hrvatskoj, ali su prevladali rane gubitke protiv Danske i Slovenije na putu do zlatne medalje. Ključni igrači, poput Šterbika i Balagera, nedostajaće ,,furiji” na EP.  Ali, neki od veterana su još uvijek tu…

Španija je u oktobru pobijedila Norvešku, ali je sa penala u Zlatnoj ligi poražena od Francuske. Zato, forma Španije je i dalje tu i imaju šansu da dođu do naslova. Iako će se protiv Njemačke suočiti u preliminarnom kolu, Španija bi trebala biti u stanju da se probije do glavnog kruga, samim tim bi polufinale bilo blizu.

 

Norveška

Norveška je bila domaćin EHF EURO-a jednom - 2008. godine, ali nije uspjela da osvoji medalju. Nikada nisu bili na postolju i to je nešto što će pokušati da isprave na domaćem terenu. Norveška će igrati u Trondheimu u grupnoj fazi, ali preći će u Švedskoj, pod uslovom da dođu do glavnog kruga. Željni su da osvoje prvu evropsku medalju, uprkos gubitku kapitena Bjartea Mirhola. Kent Robin Tenesen takođe će propustiti turnir zbog povrede. Ali, imaju izvanrednog Sandera Sagosena, I uz hemiju, koja će biti ključna, nadaju se da imaju dovoljno materijala za medalju.

 

Njemačka

Prije četiri godine Njemačka je osvojila trofej, ali su eliminisani u glavnoj rundi 2018. godine. Ambicije su, opet, visoke. Bilo je mnogo buke oko glavnog trenera Kristiana Prokopa, ali nije platio cijenu i spreman je voditi njemačku ekipu do medalje.  Njemačka bi trebala napredovati iz svoje grupe, ali istrajnost će biti ključna nakon što su ih povrede nekih ključnih igrača vratile korak nazad. Zemper je posljednja žrtva uoči EHF EURO 2020. Mogu li održati svoj sistem i istrajnost? Odgovor će biti odlučujući u njihovoj potrazi za medaljom.