U vremenu pandemije koronavirusa, sport je stao. Pravo je vrijeme za podsjećanja na velike utakmice, rezultate i medalje, ali i za ankete.

MNE rukomet će, kroz 14 zanimljivih pitanja, od naših proslavljenih rukometaša i rukometašica pokušati da dobije interesantne odgovore.

Nakon Radmile Petrović i Petra Kapisode, u našoj novoj rubrici učestvuje i Maja Savić. Legendarno krilo iz Berana je imalo karijeru za pamćenje - osvojila je olimpijsko srebro, svjetsko zlato, tri Lige šampiona, Kup pobjednika kupova...

Uzgred, stvorila je i jednu od najboljih generacija crnogorskog rukometa, u kojoj su u kadetskim i juniorskim danima kod nje bile Đurđina Jauković, Đurđina Malović, Itana Grbić, Ema Ramusović, Ivona Pavićević, Dijana Ujkić, Ljubica Nenezić, Vanesa Agović...

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Golmanke Sesilija Leganger i Klara Voltering, lijeva krila Nataša Cigankova i Maja Savić, lijevi bekovi Bojana Popović i Kristina Neagu, srednji bekovi Anja Andersen i Nike Grot, desni bekovi Bojana Radulović i Indira Kastratović, desna krila Jovanka Radičević i Julija Managarova, pivotkinje Hajdi Loke i Ljudmila Bodnjeva.

Najbolji tim od rukometašica sa kojima si igrala?

- Sesilija je bila najbolja golmanka, poslije nje Klara, na lijevom krilu ja i Majda Mehmedović, lijevi bekovi Bojana i Marija Jovanović, srednji bekovi Aušra Fridrikas i Ana Radović, desni bekovi Katarina Bulatović i Grit Jurak, desna krila Jovanka i Aleksandra-Anica Đurović, pivotkinje Ana Đokić i Dragana Cvijić.

Ko su najbolji igrač i igračica sada, ali i svih vremena?

- Najbolje svih vremena su Svetlana Kitić, Anja Andersen i Bojana Popović, a sada Ana Vjahireva, Kristina Neagu i Ana Gros. Kod muškaraca su sada najbolji Mikel Hansen, Sander Sagosen i Nikola Karabatić, koji bi mogao i na vječnu listu sa Talantom Dujšebajevom, Veselinom Vujovićem i Ivanom Balićem.

Sa kim si najbolje sarađivala na terenu?

- Sa Bojanom.

Kojim dometima stremiš?

- U svemu što radim volim da dam maksimum i izvučem najbolje iz sebe. Lagala bih kad bih rekla da ne želim da budem najbolja u svemu što radim, pa bilo to kopanje, rukomet... I igrala sam rukomet da budem najbolja, a ne samo da ga igram.

Koje rezultate nikad nijesi zaboravila, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- Ono što u pozitivnom smislu nikad neću zaboraviti su Olimpijske igre u Londonu i trofeji u Ligi šampiona. U negativnom sjećanju mi ostaje pet polufinala Lige šampiona, pogotovo ono jedno, ali i finale u Londonu, u kojem smo pokradene, jer je realno trebalo da osvojimo zlato.

Šta si najmanje, a šta najviše voljela da radiš na treninzima?

- Na treninzima jedino nisam voljela vježbe za koje sam znala da će više da škode nego da koriste. Nisam voljela pripreme sa jutarnjim futingom i dva treninga, na kojem je cilj trenera samo da te „ubije” i misli da je time ispunio misiju. Što se ostalog tiče, mnogo sam voljela da radim i uživala sam kada se vježbao rukomet.

Da nijesi bila rukometašica, šta bi bila?

- Više stvari me je zanimalo. Sigurno bih bila atletičarka, jer sam se bavila tim. Bilo je još nekih stvari koje su mi išle dobro, kao crtanje, a razmišljala sam da budem i fizioterapeut ili psiholog, jer jako dobro čitam ljude. Uvijek sam dobro znala ko priča iz svoje, a ko iz tuđe glave.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Kroz sport sam mnoge svoje talente mogla da prikažem, jer sam mogla da koristim i atletiku i psihologiju.

Omiljena knjiga?

- „Alhemičar” mi je omiljena, sve druge knjige Paula Koelja su zanemarive pri njoj. Volim i „Kolibu”.

Omiljeni film?

- Obožavam „Troju”, „Bilježnicu”, „Sekretarijat” i „Marley&Me”. Mogla bih da ih gledam non-stop.

Najbolja prijateljica u sportu?

- Najviše se družim sa Kristinom Stamatović. Nekad smo igrale rukomet, sad se družimo.

Hobi?

- Svašta nešto. U posljednje vrijeme pišem pjesme, nekome za rođendane, slavlja...

Najbolji savjet u vremenu pandemije?

- Gledanje najnovijih filmova.