Rukometaši Rusije su na Evropskom prvenstvu zauzeli tek 22. mjesto, što im je najgori rezultat na velikim takmičenjima.

Izvršni odbor Rukometnog saveza Rusije je zasjedao danas, nakon čega je predsjednik Saveza Sergej Šiškarjov najavio rigorozne mjere zbog lošeg odnosa pojedinih igrača.

- Nazvati nastup na Evropskom prvenstvu neuspjehom je preblaga riječ. Ovo je naš najgori rezultat ikad. Razgovori o problemima su bili iskreni, otkrili smo da naš muški rukomet boluje od ozbiljne bolesti. Nećemo pokazivati prljav veš, ali je sigurno da četiri-pet igrača, bar dok sam ja na čelu Saveza, više neće igrati za nacionalni tim.

- Ovi igrači nisu shvatili da uz nacionalni dres ide i odgovornost shirt prema navijačima i onima koji su mnogo godina posvetili u edukaciju generacija igrača. Zaboravili su da brane ponos nacije. Shvatili su dres reprezentacije kao običan dio opreme - rekao je Šiškarjov.

Bilo je riječi i o ženskoj reprezentaciji. Ambros Martin ostaje selektor, mada je bilo zamjerki što nije osvojeno zlato na Svjetskom prvenstvu, već samo bronza.

- Ocijenili smo nastup u Kumamotou zadovoljavajućim. Priznajem, bili su to teški razgovori, bilo je pitanja za stručni štab. Poraz u polufinalu od Holandije je ponižavajući, jer je naš tim po svima bio aspolutni favorit. Drago mi je da je izbjegnuta svađa najboljih trenera našeg vremena: Jevgenija Trefilova i Ambros Martina. Uzeli smo u obzir nedostatke tokom priprema i na samom šampionatu, ali je glavna stvar o kojoj mislimo kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Neće nam biti lako. Iako smo favoriti protiv Mađarske i Srbije, to ne smije da nas opusti - jasan je Šiškarjov.

Pratite nas!