Kadetkinje Crne Gore sa Majom Savić su na pola puta, ali na dobrom putu za Svjetsko prvenstvo koje 30. jula počinje u Skoplju.

Radi se žestoko, sve je uključeno, treninzi snage, taktika, tehnika… Tako i treba jer je za generaciju talentovanih djevojaka (do 18 godina) SP veliki ispit. Predstojeće takmičenje moglo bi dosta toga da otkrije za budućnost.

- Vrijedne su i žele da uče. Mislim da su samo imale jedno takmičenje u svom uzrastu i da trenutno ni same ne znaju gdje su rukometno u odnosu na svoju generaciju. Jasno je, ako upoređujemo, da igračice iz drugih reprezentacija imaju više rukometa u nogama, odnosno više utakmica. Ali, naravno, ne tražimo izgovor, gledamo za dalje. Nije ni ovo prvenstvo kraj njihove rukometne karijere, zapravo je tek početak - kazala je Savić.

Proslavljena crnogorska rukometašica, legenda svjetskog rukometa - posljednjih mjeseci je ušla u priču oko mlađe kategorije. Poznato je da je Maja u stručnom štabu seniorske ekipe Budućnosti i crnogorske seniorske reprezentacije. Ali…

- Ušla sam u ovu priču posljednja tri mjeseca. Pokušavam djevojkama da prenesem znanje. Teško im je jer insistiram na sistemu bez kojeg ne može niko da funkcioniše. Ekipe koje nemaju sistem ne mogu ništa da postignu. Naučiće mnoge stvari, a na pola smo puta.

Kadetkinje nedjeljno imaju po deset treninga što potvrđuje paklen ritam rada.

- Pred samo prvenstvo spustićemo ritam. Prosto, moramo fizički da smo spremni kako bi mentalno sproveli neke stvari. Materijala ima iako je teško sve skockati jer su djevojke iz različitih klubova. Sa nama su pionirke Ramusović i Ceklić i to potpuno zasluženo. U svom uzrastu su dominantne, a i u domaćoj ligi su pokazale zavidan nivo. Odlučila sam da ih pozovem bez obzira što su starije od njih bile tu. Smatrala sam da su zaslužile da se nagrade i da budu sa nama zbog svega što su uradile. Nisam od trenera koji gledaju striktno na način kao to je ta generacija i ova mora da igra... Mene to ne zanima. Zanima me forma, a ko bude najbolji igraće. Osjetile su to i same.

Jaka, zdrava konkurencija je nešto najljepše za trenera.

- Želja mi je da što više djevojaka dobiju šansu, uživaju, osjete da mogu i na kraju krajeva da se zajedno borimo za pobjede.   

 Maja navodi da ima potencijala u kadetskom uzrastu.

- Samo jaka i spremna ekipa se ne plaši izazova. Nadam se da ćemo do početka šampionata doći do nivoa fizičkog i mentalnog da svaki meč sa osmijehom čekamo.

Kadetkinje će u Skoplju igrati u grupi A sa Švedskom, Alžirom i Islandom. Plasman u glavnu rundu izboriće dvije najbolje selekcije. Na SP će nastupiti 20 reprezentacija.

 

 

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve