Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da vas pozdravim u ime Crnogorskog olimpijskog komiteta i zahvalim na prisustvu ispraćaju naših divnih djevojaka i momaka na Olimpijske igre. Nevjerovatan je osjećaj da smo ponovo na ovom mjestu, nakon sad već punih pet godina. Nevjerovatan je i ponos koji osjećamo zahvaljujući našem sjajnom olimpijskom timu, koji nas je i okupio.

Ovogodišnje Olimpijske igre sa nestrpljenjem smo očekivali, strahujući da se možda neće steći uslovi da naši olimpijci ostvare olimpijski san. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni odbor Igara, zajedno sa Vladom Japana, činili su sve da ne oduzmu ovaj trenutak sna sportistkinjama i sportistima iz cijelog svijeta u koji su uložene godine izuzetnog truda i za koji se živi. Svijet u kojem živimo gotovo dvije godine pokazao je da je olimpizam neiscrpni izvor onih starih, vjerujemo trajnih i neprolaznih vrijednosti, koje je moderna civilizacija priložila opštoj baštini čovječanstva. Vrijednosti solidarnosti, saradnje, suživota, tolerancije, izuzetnosti, fer pleja, jedinstva tijela, uma i duha, poštovanja prema sebi, onom pored sebe i onom naspram sebe. Poštovanja prema svojoj zajednici i njenim simbolima. Više od 10 hiljada sportista u Tokiju će se, ujedinjeni tim vrijednostima, ujedinjeni emocijom - kako je i službeni slogan Igara - okupiti pod olimpijskom bakljom, koja će, simbolično, obasjati čitavu planetu - poručio je Dušan Simonović predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta na ispraćaju sportista na Olimpijske igre u Tokiju.

Poruka sporta je jedinstvena želja za nadmetanjem u viteškom duhu i unutrašnji poriv ka boljem, višem, bržem, ka razvoju, napretku i pomjeranju granica,ono što pokreće svijet. OI su najveći sportski događaj, a naš tim će se predstaviti u sedam sportova sa 33 učesnika.

- Vi, koji ćete predstavljati Crnu Goru u Tokiju, pokazali ste šta je upisano u vašim genima. Hrabrost, karakter, odlučnost, spremnost za odricanjem zarad višeg cilja, suočavanje sa izazovima uzdignutog čela. Na tribinama sportskih borilišta na kojima ćete nastupati neće biti gledalaca. Ali, budite uvjereni u to, pratiće vas na stotine hiljada očiju iz domovine, a otkucaji stotina hiljada srca davaće vam ritam u vašem pregnuću da ispunite svoje snove. Obavezu prema drugima ste ispunili samim plasmanom na Olimpijske igre. U Tokiju ćete imati obavezu samo prema sebi, svojim očekivanjima i stremljenjima.

Vi ste ponos ove zemlje, vi ste naši najbolji ambasadori, vi ste oni koji nas uče i podsjećaju kako se voli Crna Gora, vi ste oni koji nam dokazuju iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, nevjerovatnu moć sporta. Želim vam svu sreću na Olimpijskim igrama. I da ponovim ono čemu ste me vi naučili svih ovih godina zajedničkog boravka u našoj prelijepoj olimpijskoj porodici, pobjedu ne pokazuje semafor, pobjedu kazuje srce, vjerujemo u vas i idemo da pobjeđujemo.

Na OI učestvovaće više od jedanaest hiljada sportista iz 205 zemalja.

Crnu Goru će predstavljati:

Rukometni tim: Marina Rajčić, Ljubica Nenezić, Anastasija Babović, Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Ivona Pavićević, Dijana Mugoša, Andrea Klikovac, Itana Grbić, Đina Jauković, Jelena Despotović, Matea Pletikosić, Ema Ramusović, Tatjana Brnović i Nikolina Vukčević.

Vaterpolo tim: Slaven Kandić, Draško Brguljan, Miroslav Perković, Marko Petković, Uroš Ćućković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Dušan Banićević i Petar Tešanović.

Atletika: Marija Vuković i Danijel Furtula.

Plivanje: Anđela Antunović i Boško Radulović, Džudo: Jovana Peković.

Streljaštvo: Jelena Pantović

Jedrenje: Milivoj Dukić

 

 

Predsjednik Milo Đukanović uručio crnogorsku zastavu Jovanki Drašku

Predsjednika Crne Gore Milo Đukanović uruči je crnogorske zastave rukometašici Jovanki Radičević i vaterpolisti Drašku Brguljanu.

- Dijelim zadovoljstvo što su Olimpijske igre povod našeg susreta. To je ohrabrujući znak da se život koliko toliko vraća u normalu i da je čovjek pred pobjedom nad virusom, uz nadu da je atmosfera karantina iza nas, a da je vrijeme igara, radosti i druženja pred nama. Malo što život i ovaj svijet čini tako lijepim kao sport. Pokazalo nam je to i upravo završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu, na kojem se nakon skoro godinu i po sa tribina čuo navijački huk koji je za sportiste najljepša muzika. Do ostvarenja tog sna stiže se samo po jednom obrascu. Čelična volja na treninzima, hladna glava, vatreno srce na borilištima i ljubav prema domovini. Samo tako se talenat pretvara u odstignuće i postaje dio sportske, nacionalne i svjetske istorije. Lični uspjeh je satisfakcija svakom čovjeku, a posebno sportisti za naporan rad, odricanje i posvećenost. Ali, učiniti svoj narod srećnim i ponosnim, doprinijeti ugledu u slavi svoje države najveća se satisfakcija i nagrada svakom pravom sportisti. Idete na drugi kraj svijeta - u Japan i zemlji koja je po nekim svevremenim vrijednostima jako bliska našoj Crnoj Gori. Kao malo koje druge zemlje i narode Crnu Goru i Japan spaja tradicija viteštva i kodeks časti. Kodeksi klesani vjekovima, koji se niđe tako čisto nijesu zadržali i sačuvali kao u sportskim arenama - rekao je Đukanović.

Zastava je simbol borbe za ono što je Crnogorcima uvijek bilo najsvjetlije - borbe za slobodu.

- Pod ovom zastavom generacije naših predaka su branili i dobranili Crnu Goru i sticale slavu kojom se diču generacije. Ova je zastava po vjekovnoj tradiciji išla u najbolje ruke, tako je i danas. Siguran sam da bi svako od 33 člana našeg ekspedicija bio njen dostojan nosilac na Olimpijskim igrama. Ali, isto tako znam da će svako od vas biti iskreno ponosan što vas na defileju predvodi Jovanka Radićević i Draško Brguljan, ikone crnogorskog sporta, uzori našim sportistima i mladim naraštajima. Siguran sam da će te se za nju boriti, dajući na svakoj utakmici maksimum. Stotine hiljada navijača u Crnoj Gori i naših ljudi širom svijeta navijaće za vas svakog sekunda, na svakom borilištu i pomoći vam kada zatreba da iz sebe izvučete posljednji atom snage koji će vas voditi do pobjede. Srećan put u Japan, da se zdravo vratite i bez obzira na rezultate uvijek budete ono što jeste, ambasadori kojima se Crna Gora ponosi.

 

Jaka emocija

Jovanka Radičević obećala je svakodnevnu borbu na OI.

- Ovo je poseban dan za mene, puno mi je srce, a emocije su velike. Mogu da obećam u ime male, odabrane čete da ćemo se boriti za zastavu do posljednjeg atoma snage.

Pratite nas!