Ako je ovo san, ne budite nas, jer djeluje previše dobro da bi bila java - rukometaši Crne Gore nastavili su sa nestvarnim izdanjima i na startu glavne faze 15. Evropskog prvenstva rutinski savladali velikana ovog sporta, Hrvatsku (32:26).

„Lavovi”, koji su tek drugi put među 12 najboljih ekipa Evrope, bili su toliko nadmoćni, dominantni, samouvjereni, lepršavi, lucidni..., da bi neko pomislio da oni imaju 14 medalja sa velikih takmičenja, a ne „kauboji”.

Odbrana, kojom je maestralno komandovao Nebojša Simić, bila je izvanredna, a napad toliko raznovrstan, da izabranici Hrvoja Horvata nisu znali ni koga, ni šta bi trebalo da brane, jer su golovi dolazili sa svih strana, iz raznih akcija...

Hrvati su poveli pogotkom Ivana Čupića i vjerovatno niko tada nije smio ni da pomisli da će im to biti jedino vođstvo.

Božo Anđelić i Radojica Čepić su nakon gotovo istovjetnih akcija - utrčavanja na crtu sa bekovskih pozicija - preokrenuli na 2:1, da bi na 3:3 krenula serija.

I to na neobičan način - Miloš Vujović se sa krila dva puta pomjerio na beka i šutevima sa osam metara donio 5:3, da bi kapiten Vasko Ševaljević povisio na 6:3.

Prvi put na ovom prvenstvu je Simić imao i sjajno 1. poluvrijeme (protiv Makedonaca i Slovenaca čuda činio u nastavku) i nije dozvolio „kaubojima” da ijednom priđu na manje od dva razlike.

Miloš Vujović je svojim petim golom, i to perfektnom „kokicom”, prvi put donio plus četiri i natjerao Horvata da uzme svoj drugi tajm-aut. Nije pomoglo - Simić je opet stavio rampu, a „lavovi” dvostrukim „cepelinom”, koji je nakon pasa Vujovića u letu realizovalo drugo krilo, Marko Lasica, natjerali neutralne posmatrače da ustanu i ovacijama pozdrave jedan od najljepših poteza šampionata.

Ni tu nije bio kraj, jer je Vujović u posljednjem napadu rivala sedam na šest oteo loptu i pogodio praznu mrežu sa 30 metara za ogromnih šest razlike na poluvremenu (15:9).

Hrvati, koje je koronavirus prethodnih dana „pokosio” kao nedavno Roganovića i njegove izabranike, nisu imali više šta da izgube, pa su 2. poluvrijeme počeli sa igračem više u napadu, bez golmana. Čupić i Veron Načinović su smanjili na 15:11, Mirko Alilović odbranio dva šuta, zbog čega je selektor „lavova” odmah uzeo minut odmora, a njegovi izabranici se brzo vratili na plus šest i to rutinski održavali.

Rival se posljednji put približio sredinom poluvremena, kada je iskoristio dva igrača više i smanjio na 22:18, ali je Branko Vujović sjajno pogodio sa više od devet metara, Simić odbranio zicer Davidu Mandiću, a Nemanja Grbović vratio plus šest (24:18), pa je Horvat „ispucao” i posljednjih 60 sekundi za dogovor.

Nakon nove bombe nezadrživog Vujovića, „izbornik” je promijenio golmana, vratio Ivana Pešića, koji je zaustavio šut desnog beka Kjelcea iz teške pozicije, ali je loptu ugrabio Grbović i povisio na 27:20. Simić je „poklopio” i Načinovića jedan na jedan, a onda je Stefan Čavor, koji se vratio u tim nakon preležanog koronavirusa, donio ogromnih plus osam na osam minuta do kraja (28:20).

Sve je bilo riješeno, ali je sjajni Baranin želio da pokaže svijetu kakav je majstor, jer je čuvenom Luki Cindriću odbranio drugi zicer i izazvao uzdahe čuđenja u dvorani. Tada je komotno mogao da ustupi mjesto Nikoli Matoviću...

Crna Gora se ovom pobjedom izjednačila sa Islandom na 3. mjestu grupe 1 i vjerovatno će duel sa „ribarima” odlučivati ko će se boriti za 5. poziciju i eventualni direktni plasman na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj.

Postoji još i teoretska šansa da Roganovićevi momci doguraju do polufinala, ali bi na tom putu morali da preskoče i olimpijskog šampiona Francusku. Djeluje nemoguće, ali ko smije da ih otpiše?

CRNA GORA - HRVATSKA 32:26 (15:9)

Budimpešta - „MVM dom”. Gledalaca: 5.037. Sudije: Jorum i Kleven (Norveška). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Hrvatska 4 (4). Isključenja: Crna Gora 12, Hrvatska 6 minuta.

Crna Gora: Matović (jedna odbrana), N. SIMIĆ (14 odbrana), F. Vujović, Čavor 4, LAZOVIĆ, ČEPIĆ 1, B. VUJOVIĆ 7, M. VUJOVIĆ 7 (1), Kaluđerović 1, Simović, Ševaljević 4, B. Simić, LASICA 2, Vujačić, ANĐELIĆ 1, Grbović 5.

Hrvatska: PEŠIĆ (sedam odbrana), Alilović (tri odbrane), Marić 1, Gadža 2, Gojun, Načinović 2, Ivić, Čupić 7 (4), SLIŠKOVIĆ, CINDRIĆ 5, Mandić 1, LUČIN 2, MARTINOVIĆ 1, ŠIPIĆ 3, Glavaš, Jelinić 2.

Pratite nas!