Mihael Viderer, predsjednik Evropske rukometne federacije, danima je u glavnom gradu gdje prati završne borbe na Evropskom prvenstvu u konkurenciji kadeta. Prvi čovjek evropskog rukometa nije prvi put u Crnoj Gori, a ponovo je biranim riječima pričao o još jednoj velikoj organizaciji takmičenja od strane Rukometnog saveza Crne Gore. Pohvalio je Viderer pripreme oko organizacije Evropskog prvenstva za seniorke…

Imali ste priliku da u Podgorici pogledate i pratite polufinale ovog šampionata Evrope. Kakve su Vaše impresije?

- Prije svega, moram da napomenem da nijesam bio samo na polufinalu, već sam posjetio sve dvorane, prije svih ,,Moraču“. Interesovalo me stanje dvorane za predstojeće Evropsko prvenstvo za žene. Dvorane su brendirane i pripremljene na zaista lijep način. Sveukupno, koncept organizacije šampionata mlađih kategorija je postavljen tako da, zaista, sve teče na perfektan način, kako treba. Kada je organizacija u pitanju, ovaj šampionat u cjelini ostavlja vrlo dobar utisak.

Kada je sportski aspekat u pitanju?

- Vidio sam mečeve polufinala, utakmicu Francuska - Italija... Nijesam iznenađen, ali je impresija, zaista, pozitivna kada je kvalitet rukometa u pitanju. Bio sam prije nekoliko sedmica u Portugalu, na završnom vikendu U 20 turnira muškaraca. I tu sam vidio ekstremno visok nivo igre.

Glavni grad Crne Gore ponovo je organizovao značajno takmičenje, očigledno da se Rukometni savez pokazao kao odličan domaćin, zar ne?

- Istaći ću da se nikako slučajno nije desilo to da je Podgorica organizator ovog prvenstva upravo do 18 godina. Na njemu priliku dobijaju i stasavaju uglavnom igrači koji sada imaju 18, 17 godina, generacije koje su pokazale vrlo visok nivo. Tako da, kad sve pogledamo, zaista ću nositi vrlo pozitivne impresije odavde.

Kakva je saradnja sa Rukometnim savezom Crne Gore? Drugu godinu pružili ste šansu našoj ,,kući rukometa“ za organizaciju jednog prvenstva mlađih kategorija?

- Mislim da su Crna Gora i vaš Rukometni savez već iskusni organizatori u svijetu rukometa. Zemlja sveukupno, liderstvo zemlje, ali i vaši građani, svi su posvećeni sportu. Ovdje se voli sport, timski pogotovo, a lako je vidjeti trud ljudi izdvojen za sport, za ovu organizaciju. To je sve dio jedne šire, pozitivne slike.

Kakve su reakcije kolega iz EHF?

- Čuo sam i od mojih kolega da su svi aspekti organizacije postavljeni tako da idu glatko i bez problema. Ovo je bitno za nas, sa jedne strane zbog postavljenog šireg sistema rada i takmičenja mlađih selekcija. Taj sistem je zaista dobar, u radu na edukovanju, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Ali, gledamo naprijed, planiramo unaprijed, čak i do pet godina, da razvijamo mlade igrače i igračice, da im pružimo priliku da vide kako je to igrati na velikoj sceni, da budu konkurentni na vrhunskom nivou. Ovi šampionati su zaista bitni u procesu edukacije mladih igrača. Dobri šampionati su mnogo bitni za njih, ali i za evropski rukomet u cjelini.

Kako ocjenjujete pripreme oko Evropskog prvenstva za dame?

- Već je avgust, do Evropskog prvenstva za žene je ostalo praktično još tri mjeseca. To je, praktično, već tu... A utisak je da je organizacija ovdje već spremna za izazov. Nažalost, nije se uspjelo u namjeri da se u Crnoj Gori izgradi nova dvorana o čemu je bilo riječi prilikom razgovora sa Rukometnim savezom Crne Gore, a sve to uz podršku, naravno, države. Međutim, i pored toga, vjerujem da će Podgorica biti spremna za novembar i za preliminarnu rundu koja se igra u vašem glavnom gradu - kazao je Viderer.

 

Izvor: Arena/Pobjeda

Foto: RSCG

Pratite nas!