Autsajder je dugo mučio rukometaše Crne Gore, ali je na kraju upisana ubjedljiva pobjeda na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo - „lavovi” su u „Bemax areni” savladali Kosovo 32:25, iako su gosti na startu 2. poluvremena tri puta imali minimalni zaostatak.

Kada je bilo najvažnije, „povukao” je kapiten Vasko Ševaljević i uz pomoć fenomenalnog Nemanje Grbovića, Marka Lasice, kao i Stefana Čavora, koji je ušao prvi put u 39. minutu, smirio uporne izabranike legende španskog rukometa, Havijera Kabanasa.

Bez osam igrača sa prvobitnog spiska i prva dva golmana (Nebojše Simića i Mila Mijuškovića), momci u crvenim dresovima su igrali na mahove protiv atipičnog rivala.

Ali, brzo su napravili seriju 4:0 za 7:3, potom i maestralnim golom Grbovića stekli plus pet (11:6) i činilo se da će razlika u klasi već tada riješiti pitanje pobjednika.

Uporni gosti su u finišu 1. poluvremena, ipak, prišli na 15:14, potom u nastavku još tri puta zaredom imali toliki zaostatak, ali je tada krenula serija. Miloš Vujović je dao dva gola, Grbović jedan za 21:17, da bi pri rezultatu 22:18, nakon isključenja Vladana Lipovine, prvi put na teren kročio Čavor.

Selektor Roganović je htio da ga poštedi, jer je dan ranije na treningu iskrenuo skočni zglob, ali se ispostavilo da je njegov ulazak riješio sve dileme - desni bek njemačkog Veclara je bio odličan u odbrani, u napadu igrao racionalno, pa je već u 43. minutu, nakon gola Stevana Vuovića za 27:20, utakmica „zatvorena”.

„Lavovi” u petak ujutro lete u Beograd, a potom autobusom 530 kilometara do Baja Marea, gdje u nedjelju sa Rumunijom igraju možda i ključni meč za plasman na šampionat u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru 2022. godine.

CRNA GORA - KOSOVO 32:25 (16:14)

Podgorica - „Bemax arena”. Igrano bez prisustva publike. Sudije: Jovčev, Jončev (Bugarska). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Kosovo 4 (1). Isključenja: Crna Gora 14, Kosovo 4 minuta.

Crna Gora: BRAUNOVIĆ (jedna odbrana), Anđelić (pet odbrana i dva sedmerca), F. Vujović, Glendža 1, Bakić, Čavor 1, Čepić, Radović, M. VUJOVIĆ 6 (1), Kaluđerović, S. VUJOVIĆ 4, ŠEVALJEVIĆ 6, Anđelić, LASICA 4, Vujačić 1, GRBOVIĆ 9, LIPOVINA.

Kosovo: ZENA (pet odbrana), Aguši (šest odbrana), Jupa 2, GAŠI 1, Kabaši 2, DEDAJ 4, TERZIĆI 6 (1), ĆUNI 1, TAHIRUKAJ 5, Šabani, Ramosaj 1, Mućoli, Gegaj, Ramadani, ĐUKA 2, Aljaj 1.

Pratite nas!