Postići četvorocifren broj golova u karijeri je veliki uspjeh za svakog rukometaša.

Još ako to uradite kao stranac, to je potvrda da ste „pravi”. Ivan Perišić je, kada se uračunaju i pogoci u dresovima Lovćena i reprezentacije Crne Gore, već premašio tu cifru, ali će u sezoni 2020/2021. imati priliku da to uradi samo kao igrač mađarskih klubova.

U prethodnih sedam sezona u Prvoj ligi te zemlje je 914 puta tresao mreže i do magične brojke će pokušati da stigne u dresu Budakalasa, sa kojim je potpisao jednogodišnji ugovor.

- Zadovoljan sam i uslovima i ekipom koja se pravi. Budakalas je imao problema ove sezona sa finansijama, trebalo je da ispadne, ali je liga poništena, pa je opstao. Nova uprava je vratila dugove i dovela nekadašnjeg selektora Mađarske, Ištvana Čoknjaija, a stigao je i srednji bek Tatabanje, Marko Davidović. U toku su pregovori sa još nekoliko igrača - ističe 30-godišnji Cetinjanin.

Popularni Krofna se odomaćio u Mađarskoj, a uskoro stiče i uslove da dobije državljanstvo te zemlje.

- Počinjem svoju osmu sezonu u Mađarskoj, a nakon osam godina u zemlji imam pravo na mađarske papire. Starija kćerka mi se rodila tamo, u oktobru slavi šesti rođendan i ona će već tada imati sve uslove da dobije pasoš. Polako, ali sigurno, postajemo Mađari - uz osmijeh kaže Perišić.

Za ovih sedam godina je naučio i jezik, iako to nije nimalo lako.

- Naučio sam mađarski, bio sam prinuđen na to kada su djeca krenula u vrtić. Težak je, nema jedna riječ da se poveže sa našim jezikom, nema nikakve veze ni sa čim. Imao sam sreću da je prve sezone sa mnom u timu bio Mirko Vujović sa Cetinja, koji je znao mađarski perfektno. U drugoj sezoni saigrač mi je bio momak iz Srbije, koji je dugo u Mađarskoj i zna odlično jezik. Stalno sam išao za njima i pitao: Brate, šta su rekli? A onda je otišao i on, ostao sam sam, pa sam morao da učim jezik.

To će mu sada dobro doći, jer je uslov da dobije pasoš da zna jezik perfektno.

- Pooštrili su proces dobijanja dokumenata. Traje šest mjeseci, non-stop zovu i ispituju, postavljaju pitanja kako si, šta radiš i sl. Ako ne znaš jezik, odmah ti vrate dokumenta i odbiju te.

Perišić ima dvije kćerke, a starija u septembru kreće u školu.

- Ona perfektno priča mađarski, čak u vrtiću i prevodi djeci ljudi sa naših prostora, a mlađa ga još uči. Upisaćemo je u balkansku školu „Nikola Tesla” u Budimpešti. Srpski jezik je maternji, ali je mađarski obavezan da se uči. Kod kuće pričamo na našem jeziku, ali je dobro da ga djeca uče i u školi, da ne bi došle u Crnu Goru i imale problem da se sporazumiju.

U prekinutoj sezoni Perišić je bio prvi strijelac Dabaša sa 70 golova na 19 utakmica.

- Zadovoljan sam kako sam odigrao ovu sezonu do prekida. Tri-četiri puta sam bio u timu kola, imao sam dobar odnos sa igračima i trenerima, ali je problem bio novac. Puno se kasnilo, to je vjerovatno uticalo i na izdanja ekipe, a kada je počelo vanredno stanje zbog koronavirusa, klub je iskoristio sve mogućnosti da što više smanji plate i raskida ugovore. Dogovorili smo se da mi isplate dio duga i da odem. Zadovoljan sam uslovima koje sam dobio u Budakalasu. Morao sam zbog krize da spustim malo potraživanja, ali ako ispunimo ciljeve, imaću premije kojima bih to nadoknadio - zaključio je Perišić.

U reprezentaciji je mjesto mlađima, ne otpisujem povratak u Lovćen

Ivan Perišić je na preskoke igrao za reprezentaciju Crne Gore, ali ga nema na spisku od januara 2019. godine, kada je sa tribina gledao mečeve „Croatia cupa”.

Posljednji meč je odigrao 14. maja 2017. godine, kada su „lavovi” u nezaboravnom meču u Nikšiću savladali Švedsku 28:24. Sada su na njegovoj poziciji u prednosti Vladan Lipovina, Stefan Čavor i Branko Vujović.

- Milo mi je bilo kada sam bio u reprezentaciji, kao svakome, ali su u prednosti mlađi. Ne ljutim se, nisam taj tip, svjestan sam da su to odlični igrači, koji mogu još 10 godina, neki i 15, da igraju za reprezentaciju. Mislim da nijedna selekcija nema toliko desnih bekova. Nebitno mi je da li je selektor Zoran, Janko ili Marko. Ako me zovne, dolazim, ako ne zovne - da smo zdravo.

Kada se u rukometnim krugovima pomene da bi Lovćen mogao da se vrati u SEHA ligu, uvijek se krene sa pričom da bi bilo dobro vratiti Perišića, Milana Popovića...

- Nijesam razmišljao o tome. Ako bih se vratio u Crnu Goru da živim, naravno da bih volio da se vratim u Lovćen. Znam da situacija sada nije sjajna, ali možda će nekad biti bolje.

Pratite nas!