Iz sporta se rađaju najljepše stvari, pokazuje to i primjer Stefana Ivanovića.

Naš EHF sudija, budući ekonomista, uvezao je uz profesiju ljubav prema fotografiji i grafičkom dizajnu. I postiže sve. Olovka, papir, pištaljka, foto-aparat, njegov je alat.

Trenutno je u Beranama, sa porodicom, pokušava da borbu protiv koronavirusa učini što lakšom. Održava kondiciju, istina, u otežanim uslovima, ali se ne žali.

- Od starijih kolega smo dobili program rada koji prate iz Svjetske rukometne federacije. Pokušavamo da ga ispratimo i održimo neki nivo spreme. Ne možemo puno da uradimo, ali, eto, trudimo se da raznim vježbama zadržimo nivo snage. Kombinujemo se. Ali, trenutno, kao i svi, ograničeni smo na rad kod kuće. Pokušao sam u sklopu dvorišta da održavam kondiciju, ali zbog kiše nije moguće ni to. Ali, uklapamo program Svjetske federacije sa savjetima trenera sa kojim radimo tokom godine. Za nas je ovaj prekid stigao nakon duže pauze u domaćem prvenstvu i nije nam lako.

Sa kolegom Markom Vujisićem prije dvije godine dobio je EHF značku, a uz to i povjerenje da dijele pravdu na velikim takmičenjima za mlađe kategorije.

- Trebalo je da sudimo četvrtfinale Čelendž kupa, između dva češka tima, što bi bila  kruna svega. Nadam se samo da ćemo iz svega ovoga jači da izađemo i da ćemo shvatiti koliko su nam značili svi uslovi koje smo imali.

U pauzi je bio odlučan da se posveti i završetku studija, ali je i ovo malo zastalo. Krenuće i to, nada se Stefan, vrlo brzo. Do tada sređuje fotografije. Dizajnirao je sajt, gdje čuva slike.

- I ta ljubav je krenula spontano, kao hobi, mada sam imao želju da se bavim fotografijom. Vjerovatno i zbog toga što mi se đed bavio fotografijom. Ali, malo po malo priča je postala ozbiljnija. Na kraju sam počeo da radim za Rukometni savez i upravo mi je to pomoglo da dođem do značajnog iskustva. Naučio sam dosta kroz sport - kazao je Stefan.

Za dobru fotografiju je potrebno dobro oko i:

- Jeste, ali kao i u sportu, potrebna je volja. Talenat je samo pet odsto, ostalo je rad.

Voli da fotografiše rukometne utakmice.

- Izuzetno je teško napraviti dobru rukometnu fotografiju. Rukomet je brz, dinamičan, uvijek su moguće promjene, neočekivane stvari. Zato je važno neke stvari predvidjeti, da bi se došlo do dobrog kadra. Odbojka je jedan od najizazovnijih sportova za fotografisanje.

Posvećen je sportu i portretima.

- U tome se pronalazim, vjerovatno zbog toga što za to imam najviše smisla. Najmanje radim pejzaž i prirodu, možda i zbog toga što za to nijesam previše kreativan da bih pokazao talenat. Više volim dinamiku.

Za dobru fotografiju najvažnije je uhvatiti emociju.

- Ona je najvažnija. Na primjer, nakon nekog gola ili promašaja, znamo da će igrač ili igračica pokazati emociju i važno je u tom trenutku biti spreman. Ponosan sam na fotografuju iz Nikšića kada je Jovanka Radičević postigla gol i okrenula se prema navijačima da proslavi. Zaista, želim ozbiljnije da se bavim fotografijom kako bih jednog dana, možda, sve to podigao na nivo.

Zanimljive fotografije Stefana Ivanovića možete da pogledate na web sajtu:  ivanovicphoto.com