Vrijeme je relativno, podučio nas je Albert Ajnštajn. Uz upečatljiv primjer: ako provedete sat u društvu lijepe žene, djelovaće vam da je protekao minut. Ali, ako sjedite na vreloj peći minut, izgledaće vam da ste tu već čitav sat.

Koliko toga vam se izdešavalo u proteklih deset mjeseci? Koliko su, subjektivni osjećaj sugeriše, „stvarno“ trajali?

Blistavošću svog dara i snagom volje, Luka Vukićević, od juče zvanično član austrijskog Bregenca - iz grada udaljenog od Ajnštajnovog Ulma stotinjak kilometara - je u nepunu godinu sabio toliko toga.

 

Dječački snovi

Kada je 5. avgusta 2019. sa vršnjakom iz kadetske reprezentacije Darkom Pejovićem, saigračem iz Perpera, stupio u kancelariju Lovćena, da se pridruži dogovoru prvog tima pred početak priprema i potpiše neophodne papire, stupio je na nesigurno tle.

Što se nije moglo zaključiti po njegovim koracima.

Krajem septembra je sa dva gola u meču sa Danilovgradom debitovao u Prvoj ligi. Uskoro, zbog povrede nekadašnjeg reprezentativca Marka Simovića, i zauzeo mjesto prvog desnog beka šampionske ekipe.

Preveliki teret za 17-godišnjaka? Ne bi se reklo: do kraja jeseni, vanrednim pregledom igre, osjećajem za ritam napada, asistencijama i golovima, nametnuo se kao jedan od najpouzdanijih u timu Duška Milića. Nagrađen je decembarskim treninzima sa Zlatnim lavovima na pripremama sa Evropsko prvenstvo.

- Neke stvari su mi se izdešavale relativno brzo, ali sam naporno i dugo radio da bih ih zaslužio, jer sam tek na početku svoje karijere“, kaže za Rukomet MNE cetinjski tinejdžer, koji je početkom aprila ušao u punoljetstvo.

Prije toga, u februaru je bio najbolji strijelac Mediteranskog kadetskog prvenstva u Atini, na kome je sa Lavićima osvojio srebro; nakon rođendana je svom CV-ju dodao trofej crnogorskog šampiona sa cetinjskim klubom.

- Debitovao sam u Lovćenu, osvojio titulu, i ispunio jedan od svojih dječačkih snova. Hvala igračima, stručnom štabu i upravi kluba na korektnoj saradnji. Želim im da osvoje Kup i odbrane titulu naredne godine, i ostanu sinonim za crnogorski rukomet

 

U rangu bundesligaša

A crnogorski rukomet, makar njegov klupski dio, ostaje mu u retrovizoru. Sudbina naših talenata.

U srijedu je, nakon odrađenog zdravstvenog pregleda, potpisao trogodišnji ugovor sa Bregencom, devetostrukim prvakom Austrije.

- Prelazak u klub sa sjajnom tradicijom, bivšim učesnikom Lige šampiona, koji uvijek juriša na prvo mjesto, je veliki iskorak za mene. Radujem se novim izazovima.

Minulu sezonu, tim iz grada na obali Bodenskog jezera - opisanog kao jedan od najživopisnijih kutaka Evrope - je završio na sedmom mjestu šampionata. U narednoj, cilja više.

- Po organizaciji, Bregenc je u rangu ekipa iz njemačke Bundes lige. Ne sumnjam da ćemo zajedno da ostvarimo ciljeve u sljedeće tri godine.

       Za Bregenc je, inače, u sezoni 2012/2013. nastupao tadašnji kapiten, a sadašnji sportski direktor crnogorske reprezentacije Draško Mrvaljević. Sa kojim je Vukićević već sarađivao i u kadetskom i u seniorskom sastavu Lavova. Šta ga čeka u narednih 10 mjeseci?

 

Pratite nas!